Afbeelding

Voorbeschouwing Mariënberg - Avereest

wo 6 maart 2024 Hardenberg

(Door Mariënberg sportverlaggever Alfred Dorgelo) 

Komende zaterdag, 9 maart, zijn wij op het vertrouwde Westerpark gastheer voor voetbalvereniging Avereest, die normaal gesproken bivakkeren op sportpark de Balk aan de Hoogenveenseweg, op nummer 34a, in het pittoreske Balkbrug.
‘Jan, ‘t kump goed.’

Dat waren woorden die ooit de fijnbesnaarde middenvelder Rick Kelder bezigde na een natte training op een donderdagavond in kleedkamer 6, waar nog steeds het eerste elftal huist, aan het begin van deze eeuw. Kortom, lang geleden. Sommige voetballers van nu waren nog niets eens geboren, hadden last van tunnelvisie. Maak plaats, maakt plaats, we hebben ontzettende haast….

Daar moest ik vorige week, gek genoeg, aan denken toen ik middels het laatste groene stoplicht Almelo uitreed richting Mariënberg. We hadden net gewonnen met 1-3 van AVC Heracles.

‘Jan, ’t kump goed’.


De Breuk maakte zich destijds zorgen, komt het allemaal wel goed?
De gemakzucht sloop in het elftal, weet niet eens of wij toen 3e of al in de 2e klasse speelden.
Ik had net de keepershandschoenen uitgetrokken. Jan uitte zijn zorgen en normaal nam Rick niet meteen het woord, maar die avond wel, en de daaropvolgende zaterdag gingen wij inderdaad weer als de brandweer. Achteraf profetische woorden van de heer Basement.
Net als toen maakte ik mij de afgelopen maanden zorgen over Mainbarg. Het liep voor geen meter (meer) bij ons cluppie. Was ons geluk op? Had Guus dat meegenomen naar Duckstad?
Alleen maar verliespartijen, waardeloos voetbal en steeds verder genesteld in het rechterrijtje.

Niet alleen ik maakte mij zorgen, merkte ik, maar vele voetballiefhebbers met mij.
Onze oud-trainert, idem dito. ‘Wil geen paniek zaaien maar alle hens aan denk nu…’ waren ongeveer zijn woorden in de app. Ik hou links en rechts nog wel kontakt met enkele trainers die ons ooit van oefenstof voorzagen op het Westerpark. Kan niet met iedereen meer door één deur maar die zijn op één hand te tellen. Trainers en ik snapten elkaar niet altijd, later begon ik hen beter te begrijpen….Hoop zij mij ook? Denk het niet! Keepers zijn toch van die aparte lui. Kijk komende zaterdag maar eens goed rond op het Westerpark. De coach van onze gasten was er ook ooit zo’n één….Zit toch een draadje of twee los bij deze gasten of ze maken zich niet vaak Al-te-naar…Snap ie, Thijs?


Enfin, ik dwaal af. Sorry. Wilde het kort houden. Hield ik het afgelopen zaterdag ook maar kreeg toen weer commentaar dat bijvoorbeeld Rolf meer credits had verdiend. Kort stukkie, of nie? Het is ook nooit goed…! Of het deugt niet…Lekker boeiend. Enfin, weet niet wie de Rick Kelder van ons huidige vlaggenschip is? Is het Dennis, is het Job of misschien wel Brian Lamberink?
Maar maakten onze voetballers zich wel zorgen? Ik weet het niet, ben niet meer zo vaak in een kleedkamer te vinden. Weet niet wat er allemaal leeft binnen z’n groep, kan er naar gissen maar vaak heb je het dan bij het verkeerde eind. Maakte trainert Arjan Visscher zich eigenlijk wel zorgen…?

Of dacht ie, het kump goed? Vroeger keek je elkaar eens diep in de ogen en gingen wij met die banaan, voorwaarts totdat er weer een zege op ons palmares kon worden bijgeschreven.
Maar voorlopig is het goed gekomen. ‘Trainert, het kump goed’, misschien was het wel Rolf die zijn voetbalmoatie grandioos imiteerde. Voorlopig staan wij keurig op de 6e plek, weten wij weer te scoren met redelijk verzorgd voetbal en vinden wij ons terug in het oh zo gewenste linkerrijte.
Vrijdagavond na Daniël Lohues had ik nog een goed glas bier gedronken met de Breuk en voorzichtig vooruitgekeken op het duel tegen Heracles. ‘NOU, wat denk ie van morgen. Wie mis ie? Rolf er weer bij? ‘Yep, Rolf start. Kieken hoe lang hij het volhoudt..’ NOU, nemen wij er nog iene…?

Moos, mag Papa nog een biertje. NOU, ik denk het wel Jan.
Appie van Jan zaterdagmiddag. ‘Deed Rolf soms weer mee?’. Haha, lust een hond worst?
En zo moest ik denken aan de legendarische woorden van Kelder, Rick Kelder voor al uw feesten en partijen toen ik een poging deed om Almelo uit te rijden. Niks geen Bad Moon Rising.
Maar goed, wij zijn er nog niet maar wel weer op de goede weg. 7 punten uit de laatste 3 wedstrijden. Dan kom je langzamerhand weer bij het roodzwarte bloed! Wat ik oe brom!

De lappen- en vakantiemand puilt soms uit en toch is er nieuw elan gevonden aan de horizon.
De A-junioren laten nu al weken zien klaar te zijn voor het grotere werk. Vorige week maakte Gerran van der Veen, broertje van, zijn debuut in de hoofdmacht en hij zal zekers niet de laatste zijn!

Dat is toch ook de winst van de laatste maanden. Zoeken naar een speld in de hooiberg en warempel ineens komen ze met hooivorken tegelijk buurten. Keus genoeg!
Avereest. Daar hebben wij, zeg je dan, nog een appeltje mee te schillen. Liefkozend worden wij de ‘Rosseneri’ genoemd door de stukkiesschrijvert van de Louwdijk-Rooth formatie.
Leuke geuzennaam maar laat het ons geen zand in de ogen strooien. De Tricolores van Magsino komen voor niets minder dan de drie punten naar het Westerpark, waarvan Akte!

Uit stonden wij de eerste vijf minuten te slapen op 14 oktober van het vorige jaar.
Weet u het nog? Amper aan de wedstrijd begonnen of we stonden al met 2-0 achter!
Stootte ons destijds wederom aan diezelfde steen. Even stonden er 11 ezels te balken op het sportpark van Avereest. Als je namelijk ‘Balkbrug’ zegt vloek je daar op één of andere manier in de kerk, maar dat terzijde! Sinds de gemeentelijke herindeling blijft dat voor de inwoners van (oud)Avereest een heet hangijzer, soort van brug te ver!

We probeerden de schade nog te herstellen maar er viel bitter weinig te repareren omdat keepert Jan Jorn van de Beld die dag van wanten wist, net als Wendy trouwens….
Sportieve revanche derhalve! We staan zaterdag echt niet te slapen, vrijdagavond op tijd naar bed met een pretkegel of twee minder dan normaal gesproken en ’s middags gaan als de brandweer!
Verschalk die van de Beld maar van sportpark de Balk!

Wederom kan de familie- of beter gezegd – de zwagertwist weer niet beslecht worden.
De vorige keer was Jurgen Visscher geschorst en speelde Lars van der Veen gewoon mee bij Mariënberg. Nu moet Lars al weken noodgedwongen (geblesseerd, nogmaals beterschap) toekijken en zal Visscher wel binnen de witte kalklijnen acteren.
Zal hij het verschil willen maken onder toeziend oog van bijna zijn hele ‘schoonfamilie’, of zal schoonva Gerrit Jurgen vrijdagavond nog even ‘apart’ nemen? Doe maar kallum an, joh. Gerrit heeft een groot roodzwart voetbalhart, dat weten jullie. Ik wist het wel als het mien schoonzoon betrof.

Beetje mentale druk. Kan nooit verkeerd uitpakken. Als Visscher met een kip zonder kop rondwaalt op het Westerpark weten wij dat het gesprek heeft plaatsgevonden.
Het is zaak om de goede lijn van de laatste weken vast te houden.
Het fundament ligt er, nu is het zaak om verder (uit) te bouwen. Kampioen hoeven wij niet te worden maar een top 3 of 5 klassering moet er toch gemetseld kunnen worden in deze buurtbus-competitie wat met de week gekker wordt. Iedereen kan van iedereen winnen. Laten wij daarom NOU maar gewoon winnen van Avereest. NOU is trouwens de te gekke nieuwe plaat van Lohues. Wie döt ons wat zaterdag? Joah, mag wel zo.

Mede daarom voorspel ik een klinkende 3-1 overwinning, dat is de prognose voor zaterdag en daar moeten jullie het maar mee doen. Scheidsrechter is de heer Gijs Vogelaar, hij zal vanaf half drie op zijn mooie fluit gaan blazen. Veule wille maar vooral veule Skik.
Dat de beste maar mogen winnen, dan gok ik op Mainbarg. Maar je kunt niet altijd zes gooien maar laten wij het zaterdag ‘t alsjeblieft niet verknooien. Kump dat goed?
Het twitter-account (X) kan zaterdagmiddag iets later actief zijn. Moet namelijk eerst naar de Twente Buzzards (Hengelo) om te basketballen. Tja, meer dan voetbal hè.
Joah, mag wel zo.

Jenieke met voorzitter Eelco
Jubilarissen bij toneelvereniging Roke Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg krijgt gevoel weer te pakken Hardenberg 15 uur geleden
Openingszet: Gerwin van Dijk, zoon van Johan van Dijk, verricht de openingszet aan het bord van Gerbrand Hessing (rechts) en Gerwin van der Meer (links)
Gil Salomé zegeviert bij Johan van Dijk-memorial Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
Den Ham tegen Rigtersbleek Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
Kinderstraat in de Berkenlaan Hardenberg 18 uur geleden