Afbeelding
Gert Stegeman

Jachthaven Ommen wordt veiliger

di 19 maart 2024 Ommen

De jachthaven van Ommen is al jaren een bron van ergernis. Watersport Vereniging de Vechtstreek wil al jaren een vaste kade, omdat de steigers die er nu zijn niet veilig meer zijn. Het hout is oud en zorgt voor gevaarlijke situaties.

Yda van Oosten voorzitter van WSV de Vechtstreek en Gerard Reimert (bestuurslid) zijn blij dat de gemeente Ommen de noodzaak er van inziet. “ We willen het graag veilig hebben, dat is voor ons een belangrijk item. Ongeveer een derde deel verkeert in slechte staat. Ommen is een toeristische plaats, dus deze haven moet het visitekaartje worden. Als het een rommeltje is, dan komen de toeristen niet, en de Vecht is zo mooi. Die verveelt nooit.”

De verouderde aanlegplaats is niet meer van deze tijd. Beiden weten ook dat een miljoen euro een boel geld is. “Natuurlijk kan het goedkoper, maar dan is de kans groot dat je over tien jaar weer moet. Nu doen we het duurzaam en kunnen we tachtig jaar verder kijken. Als je het zo bekijkt, is het op den duur wel goedkoop.” 

Ook de natuur en milieu is niet uit het oog verloren. “De mensen die hier komen zijn allemaal natuurliefhebbers. Dat zijn we zelf ook. In overleg met omwonenden komt er geen wadi, maar een glooing in het landschap met biodiversiteit. De verenging Natuur en Milieu de Vechtstreek heeft ook geen moeite met de nieuwe aanlegsteiger. Arend Spijker hoopt wel dat er rekening gehouden wordt met het leven van dieren en planten.

De oude drijvende steigers zijn niet milieuvriendelijk, onveilig bij hoogwater en niet bepaald mooi om te zien. De nieuwe vaste kade is enorm duurzaam en gaat tientallen jaren mee, waardoor het aangezicht van de haven weer het visitekaartje van Ommen zal zijn. De uitbreiding van de landtong is nodig omdat op deze plek in de Vecht door verzanding een zandbank ontstaat die de gemeente jaarlijks moet laten weg baggeren. Wat ook de Yda van Oosten hoog in het vaandel heeft staan is het handhaven. “ We wijzen de mensen op het vaargedrag. Veiligheid staat bij ons bovenaan, en we zoeken nog een havenmeester.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Dorothee Spijker treedt op in Openluchttheater Avereest in Balkbrug Nieuws Ingezonden 16 minuten geleden
Afbeelding
Stichting Historisch Rijwielmuseum krijgt subsidie Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Vijf nieuwe laadpalen in Ommen Ommen 3 uur geleden
Afbeelding
Brand in heg bij camping in Rheezerveen Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Budgetbeperkingen dwingen herziening van plannen N36 Hardenberg 4 uur geleden