Johan Overweg, hier als verzamelaar van materiaal uit de Tweede Wereldoorlog.
Johan Overweg, hier als verzamelaar van materiaal uit de Tweede Wereldoorlog.

Op de pedalen van de geschiedenis: Tweede Wereldoorlog Fiets-Toer-Tochten

vr 1 maart 2024 Ommen

Als vrijwilliger bij het Historisch Rijwiel Museum Ommen organiseert Johan Overweg fiets-toer-tochten met gids in de omgeving van Ommen. Thema van de fietstochten is de Tweede Wereldoorlog. Onderweg worden plekken bezocht die te maken hebben met de oorlog van 1940-1945.

De eerste tocht is op zaterdag 13 april om 13.00 uur vanaf de Hessel Mulertbrug. De volgende Tweede Wereldoorlog-fiets-toer-tochten zijn op de volgende dagen om 13.00 uur: zaterdag 27 april, zaterdag 11 mei, zaterdag 25 mei, woensdag 10 juli en tot slot op zaterdag 20 juli. “In de tweede wereldoorlog hebben erin en rondom Ommen verschillende gebeurtenissen plaatsgevonden. Het is belangrijk dat de geschiedenis van deze periode niet vergeten wordt”, aldus Johan Overweg, die zelf als gids op een Fongers fiets van 1940 meefietst. “In mijn fietstassen heb ik spullen uit de oorlog bij me en foto’s waarmee ik het verhaal onderweg kan vertellen”.

De kosten bedragen 10 euro per persoon. Tijdens de toertocht komen de deelnemers langs en op de locaties waar tussen 1940-45 de gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. De gids voorziet de deelnemers uitgebreid van informatie en verhalen. De gids neemt verschillende voorwerpen en foto’s mee uit deze periode om de beleving te verduidelijken. Hij zal herkenbaar zijn door de fiets waarop hij rijdt: deze komt uit de Tweede Wereldoorlog en oogt nostalgisch.

Geschiedenis en ontspanning hand in hand

Het is een tocht waarbij er ruimte is voor vragen en gesprekken. “Enkele onderwerpen die tijdens de toer aanbod komen zijn: Het verzet, onderduikershol, de bevrijding door de Canadezen, Kamp Erika (het vergeten kamp), vergeldingswapen, droppingsveld bij Stegeren, de Jodenvervolging, verschillende werkkampen en een vliegtuigcrash”, zegt Overweg, die verzamelaar is van alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft, van fietsen tot legeruniformen. “Na de tocht hopen wij, dat de deelnemers, zich een beeld heeft kunnen vormen bij de gebeurtenissen en locaties waar een en ander zich heeft afgespeeld”, aldus Overweg. Behalve geschiedenis gaan ook ontspanning door het prachtige natuur- landschap van het Vechtdal hand in hand.

Fiets huren

De toer zal 3 tot 3,5 uur in beslag nemen; hier kan wat speling in zitten door het gekozen vervoersmiddel. De tocht gaat alleen door als er minimaal 5 aanmeldingen zijn. Er kunnen maximaal 20 personen meefietsen. Voor wie geen fiets heeft en wel graag mee wil doen is er de mogelijkheid om van het Fietsmuseum in Ommen een fiets te huren. Er zijn een aantal antieke rijwielen te huur. Voor meer informatie en opgave: https://www.fietsmuseumommen.nl/

Jenieke met voorzitter Eelco
Jubilarissen bij toneelvereniging Roke Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg krijgt gevoel weer te pakken Hardenberg 15 uur geleden
Openingszet: Gerwin van Dijk, zoon van Johan van Dijk, verricht de openingszet aan het bord van Gerbrand Hessing (rechts) en Gerwin van der Meer (links)
Gil Salomé zegeviert bij Johan van Dijk-memorial Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
Den Ham tegen Rigtersbleek Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
Kinderstraat in de Berkenlaan Hardenberg 18 uur geleden