Afbeelding

Geslaagde historische fietstocht in Ommen

ma 26 juni 2023 Ommen

Het leek of Ommen weer even terug was in de tijd van toen. Een vijftigtal fietsers deden zaterdag 24 juni mee aan de historische fietstocht, een warme tocht vanwege de warme weersomstandigheden, maar wel een geslaagde tocht waar het volop genieten was van de mooie omgeving.

Het ging niet alleen om het fietsen op rijwielen uit vervlogen jaren, maar ook de kleding van de deelnemers was aangepast aan de oude tijd. De historische rijwielrit was georganiseerd door het Historisch Rijwielmuseum in Ommen. De fietsers op de oude rijwielen zijn lid van de “Oude Fiets”, een landelijke historische rijwielvereniging met ongeveer 700 leden.

Vilsterse molen

De start was op het Kerkplein en ging eerst richting Vilsteren. In Vilsteren fietste het gezelschap door de openstaande deuren van de draaiende Vilsterse molen. Hier was ook een fotostop. Na Vilsteren en de stuw over de Vecht ging het bonte gezelschap vervolgens naar het museum van de familie Spijkerman, gelegen tussen Dalfsen en Oudleusen. Een museum met een grote verzameling van antieke motoren, brommers, fietsen en legervoertuigen van vader Lambert en zoon Albert Spijkerman. Hier werden tal van oude exemplaren bekeken. Via Varsen werd weer teruggefietst naar het rijwielmuseum in Ommen waar de tocht ook was begonnen.

Vrij en je geniet van de omgeving

Johan Overweg van het Historisch Rijwielmuseum Ommen had een 30m kilometer lange fietsroute uitgezet en was zelf ook deelnemer: op een hoge bi. “Je voelt je vrij op z’n fiets en je geniet ook nog eens van de mooie omgeving. Het is altijd mooi om met mensen te fietsen die dezelfde interesse hebben. Je deelt ook ervaringen met elkaar”, aldus Overweg die meerdere fietsen in zijn collectie heeft en ze ook zelf kan repareren en herstellen.

Wat goed is voor de kou is ook goed voor de warmte

“Waarom ik aan deze fietstocht meedoe? Ik ben vrijwilliger bij het museum en als er wat te doen is dan ben je daar gewoon bij”, zegt de in Sallandse klederdracht gestoken Gerry Bouwhuis (73), die samen met haar man Jan meefietste. Bovendien is Jan één van de vrijwillige verkeersregelaars om de fietsers veiling aan de fietstocht mee te laten doen. “Het was warm weer vandaag, maar wel te doen ondanks de zware zwarte kleding en kniepiesmutse. Maar zeiden ze vroeger niet wat goed is voor de kou is ook goed voor de warmte? lacht Gerry.

Het Rijwielmuseum stond zaterdag ook nog eens de hele dag volop in de kijker bij het vele publiek. De museumvrijwilligers hadden zich ook historisch gekleed. Bovendien werd er middeleeuws muziek gespeeld door het duo Ontfanck Gheselle. Dit met een knipoog van de viering van Ommen 775 jaar stadsrechten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Gewoon is bijzonder Waarom vakantiegezinnen zo hard nodig zijn Hardenberg 44 minuten geleden
Afbeelding
23e Motortreffen Mc Rausbak'n Hardenberg 45 minuten geleden
Afbeelding
Finn Berends en Kay Wissink tekenen eerste contract Hardenberg 58 minuten geleden
Afbeelding
Dansen en Ontmoeten bij Zaal Mulder met Way Back Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Maak kennis met Dennis nu digitaal Hardenberg 1 uur geleden