Schilderij van een boerderijtje in Besthmen van de familie Stokvisch, gemaakt in 1941 door de kunstschilder Gerard Menken (1911-2004).
Schilderij van een boerderijtje in Besthmen van de familie Stokvisch, gemaakt in 1941 door de kunstschilder Gerard Menken (1911-2004).

Besthmen, Eerde en Zeesse centraal in Historisch Museum Ommen

za 18 februari 2023 Ommen

Drie Ommer buurtschappen staan centraal in het Historisch Museum Ommen. Het gaat om de buurtschappen Besthmen, Eerde en Zeesse die belicht worden. Onder de naam ‘Buurtvisite’ worden buurtbewoners en andere belangstellenden uitgenodigd om de resultaten van de werkgroepen van de historische vereniging CCO te komen bewonderen in het museum op dinsdag 28 februari, woensdag 1 maart en donderdag 2 maart in het Historisch Museum aan Den Oordt 7 in Ommen. Tussen 19.30 en 20.00 uur staat de koffie klaar en in het tweede deel van de avond is er een hapje en een drankje.

De werkgroepen boerderij- en veldnamen, de foto-film en de genealogie presenteren op deze avonden hun resultaten die speciaal aan de buurtschappen is besteed.

De eeuwenoude historie van de drie buurtschappen komt uitgebreid aan bod. Er is een presentatie van (oude)foto’s. Verder houden enkele buurtbewoners een korte lezing over de historie van hun eigen woonomgeving. Een vaste fototentoonstelling met informatie in woord en beeld complementeren de bijeenkomsten over de geschiedenis van de buurtschappen. Voor geïnteresseerden in familiestambomen van voorouders uit de gemeente Ommen is een uitgeprinte familiestamboom beschikbaar.

Schijnwerpers

De Ommer buurtschappen zijn ontstaan vanuit vroegere Marken. De gemeente Ommen was tot halverwege het jaar 1800 goed voor 14 verschillende Marken, soort van mini-boerenrepublieken met elk eigen regels over het gebruik van de gezamenlijke gronden.

“Het is al jaren vast gebruik om de Ommer buurtschappen voor het voetlicht te zetten”, zegt museumbeheerder Harold Dokter. “Na een onderbreking vanwege de corona, kan het nu eindelijk weer met nu de schijnwerpers op Besthmen, Eerde en Zeesse. De belangstelling is altijd groot. We zijn er ook dit keer weer in geslaagd om interessant archiefmateriaal te laten zien”.

Vooraf aanmelden

mdat een beperkt aantal gasten tegelijk ontvangen kunnen worden is vooraf aanmelding nodig. Dit kan bij Aldien Pasman, tel. 0529-453446 of 06-23817150, mail: egbert.pasman@hetnet.nl.

Jenieke met voorzitter Eelco
Jubilarissen bij toneelvereniging Roke Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg krijgt gevoel weer te pakken Hardenberg 15 uur geleden
Openingszet: Gerwin van Dijk, zoon van Johan van Dijk, verricht de openingszet aan het bord van Gerbrand Hessing (rechts) en Gerwin van der Meer (links)
Gil Salomé zegeviert bij Johan van Dijk-memorial Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
Den Ham tegen Rigtersbleek Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
Kinderstraat in de Berkenlaan Hardenberg 18 uur geleden