Het Historisch Museum Ommen is de startlocatie van de Open Monumentendag in Ommen
Het Historisch Museum Ommen is de startlocatie van de Open Monumentendag in Ommen Harry Woertink

Open Monumentendag in Ommen met fietstocht en stadswandeling

za 20 augustus 2022 Ommen

Met een uitgezette fietsroute langs monumenten en een stadswandeling wordt zaterdag 10 september in Ommen Open Monumentendag gehouden. Het is die dag ook de Overijsselse Molendag. De startlocatie is het Historisch Museum aan Den Oordt, waar vanaf 12.00 uur gratis routekaartjes verkrijgbaar zijn. De officiële start van de fiets- en wandelroute wordt om 12.00 uur verricht door wethouder Alice van den Nieuwboer.

De uitgezette fietsroute met een lengte van 21 kilometer komt langs verschillende mooie plekjes in de omgeving van Ommen, zoals Het Laar, De Wolfskuil Giethmen, Archem, Eerde en Besthmen. Ook kan de Besthmenermolen bezocht worden.

Stadswandeling

Vanaf het Historisch Museum is het ook mogelijk een stadswandeling door Ommen te maken langs een 5-tal opengestelde monumenten. Dit zijn achtereenvolgens molen Den Oordt met het Historisch Museum en TIP, de Hervormde Kerk, het Nationaal Tinnenfiguren Museum in het voormalig gemeentehuis, de Rooms Katholieke Kerk en de Gereformeerde Kerk Bouwstraat. In de kerken zijn vrijwilligers aanwezig om de bezoekers te vertellen over de geschiedenis van de kerk.

Voor de organisatie tekent de stichting Open Monumentendag Ommen. “Met de Open Monumentendag willen we graag iedereen actief betrekken bij het monumentale erfgoed”, zegt Gerda Wermink, voorzitter van de stichting. “Er kan een keus gemaakt worden uit een fietstocht of een stadswandeling. De combinatie van beiden is ook goed mogelijk.”

Klassendag

Elk jaar wordt, voorafgaande aan de Open Monumentendag een zogeheten Klassendag georganiseerd voor een (basis)school in de gemeente Ommen. Dit keer is het de beurt aan de christelijke basisschool De Schakel uit Beerzerveld. Leerlingen worden in het Historisch Museum gewezen op het belang van het cultureel historisch erfgoed.

Jenieke met voorzitter Eelco
Jubilarissen bij toneelvereniging Roke Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg krijgt gevoel weer te pakken Hardenberg 15 uur geleden
Openingszet: Gerwin van Dijk, zoon van Johan van Dijk, verricht de openingszet aan het bord van Gerbrand Hessing (rechts) en Gerwin van der Meer (links)
Gil Salomé zegeviert bij Johan van Dijk-memorial Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
Den Ham tegen Rigtersbleek Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
Kinderstraat in de Berkenlaan Hardenberg 18 uur geleden