Afbeelding

Bouw van elf woningen in Witharen

wo 31 augustus 2022 Ommen

Het college van B en W van de gemeente Ommen heeft in principe maar onder voorwaarden ingestemd met de bouw van maximaal 11 woningen in Witharen.

Deze 11 woningen is de derde fase voor Witharen. In 2016 is het bestemmingsplan vastgesteld voor de eerste fase van de uitbreiding van Witharen. Dit betrof een uitbreiding van negen woningen voor jongeren in de kern. Nadat de kavels in fase één waren uitgegeven ontstond de wens bij Plaatselijk Belang om verder uit te breiden. Naast jongeren die willen blijven in Witharen of willen terugkeren waren er ook ouderen die graag kleiner wilden wonen. Op deze manier kwamen er weer woningen vrij voor jongeren. In fase 2 zijn er 11 woningen gebouwd. Ook deze woningen zijn allemaal verkocht. ‘

Duurdere woningen

Uit een enquête blijkt dat er op dit moment vraag is naar 11 woningen. Deze woningen kunnen ook weer ingevuld worden door inwoners van Witharen of mensen die terugkeren. Er is wel behoefte aan duurdere woningen. De initiatiefnemer heeft geconstateerd dat juist jongeren in Witharen langer thuis wonen en sparen, zodat ze de stap kunnen zetten naar een duurdere woning. De Provincie wijst op het belang van een stevige inkadering door een groene zone tussen woningen en weiland. Er moet een stedenbouwkundig en landschappelijk plan opgesteld moeten worden.

Op de Olde Venneweg 3 is een varkenshouderij aanwezig, welke een aanzienlijke geurcirkel heeft. Voor fase 1 en 2 is een geurverordening en geurgebiedsvisie vastgesteld door de gemeenteraad om te kunnen voldoen aan de geurnormen. In het kader van de procedure hebben bij fase 2 gesprekken plaatsvonden met de betreffende agrariër om de hindercirkels te verkleinen. Dit kon onder meer door een mogelijke uitbreiding van het bedrijf te schrappen en te vervangen door een caravanstalling. Tevens wordt een tweede bedrijfswoning bestemd en de oorspronkelijke bedrijfswoning omgezet naar een plattelandswoning. Met deze afspraken vervalt een stal met de mogelijkheid om 1.500 varkens te huisvesten, wat een aanzienlijke verbetering van de geursituatie in Witharen oplevert. De afspraken moeten nog wel planologisch worden geborgd en dat zal gebeuren in het kader van het bestemmingsplan voor fase 3. De initiatiefnemer moet de omgeving betrekken bij het plan.

Afbeelding
Dodenherdenking met stille tocht Hardenberg 31 minuten geleden
Afbeelding
Voorwaarts met geraniums op pad Hardenberg 2 uur geleden
dav
Beleef water in de meivakantie Twenterand 19 uur geleden
Afbeelding
Oudheidkundige Vereniging verwelkomt nieuwe voorzitter Twenterand 20 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening van het zwemseizoen bij Het Heuveltjesbosbad Hardenberg 20 uur geleden