Afbeelding

Woningbouw in de kernen in volle gang

do 25 augustus 2022 Hardenberg

In de gemeente Hardenberg worden sneller en meer nieuwe woningen gebouwd. Ook in de verschillende kernen is ruimte voor nieuwe woningen. Er wordt gebouwd in Sibculo, Lutten, Kloosterhaar, Mariënberg, Gramsbergen en Bergentheim. De gemeente maakt nieuwe woningbouwplannen voor Slagharen, Balkbrug en Dedemsvaart.

Wethouder Martijn Breukelman: “We willen in alle kernen een passend woningaanbod bieden. Om te voldoen aan de grote vraag, willen we dat er elk jaar 400 nieuwe woningen gebouwd worden. Dat doen we samen met onze partners. Met Vechtdal Wonen maken we afspraken over het bouwen van voldoende sociale huurwoningen, of om bestaande woningen te verduurzamen. Ook ontwikkelaars dragen hun steentje bij. Zij bouwen appartementen of woningen voor starters en senioren in de centra. In de kleinere kernen zien we veel behoefte aan vrije kavels. Daarom ontwikkelen we als gemeente ook zelf woongebieden.”

Sibculo, ‘t Refter

In Sibculo komen 24 nieuwe woningen in de nieuwe woonwijk ’t Refter: 5 vrijstaande woningen,10 twee-onder-een-kapwoningen en 2 rijwoningen (van 5 en 4 huizen) voor starters en senioren. De kavels zijn inmiddels bouwrijp. De kopers van de kavels kunnen starten met de bouw van hun nieuwe huis. Er zijn nog 2 kavels voor een twee-onder-een-kapwoning beschikbaar. Belangstellenden kunnen zich melden bij het Woonteam: woonteam@hardenberg.nl.

Lutten, De Wieken

In woongebied De Wieken in Lutten wordt volop gebouwd. Hier komen ruim 40 nieuwe woningen. Het gaat om vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijenwoningen (sociale huur). De kavels voor 14 woningen in de eerste fase zijn bouwrijp en er wordt al volop gebouwd. De gemeente bereidt nu de plannen voor om in De Wieken nog eens 29 nieuwe woningen te bouwen. 

Kloosterhaar, De Meerstal

Dat geldt ook voor woongebied De Meerstal in Kloosterhaar. In de afgelopen jaren zijn hier al vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen gebouwd. De woningen in de eerste fase van De Meerstal II worden nu gebouwd. Het gaat om 5 vrijstaande en 10 twee-onder-een-kapwoningen. In de volgende fase is plek voor nog eens 20 nieuwe woningen. De gemeente werkt de plannen hiervoor nu verder uit. Dan wordt ook duidelijk wat voor woningen hier komen.

Mariënberg, De Marke

In Mariënberg ligt woongebied De Marke. Hier komen nog eens 22 nieuwe woningen. Het gaat om 11 vrijstaande woningen, 6 twee-onder-een-kapwoningen en 5 rijwoningen. De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan voor de bouw van deze woningen onlangs vastgesteld. Het is de bedoeling dat de kavels nog dit jaar in de verkoop gaan. 

Bergentheim, Möllincksvaart

Ook voor woongebied Möllicksvaart in Bergentheim is een bestemmingsplan gemaakt. Een ontwikkelaar bouwt hier 170 nieuwe woningen. Het gaat om vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijwoningen en sociale huurwoningen. De bestemmingsplanprocedure is eind juni gestart. Als alles volgens planning verloopt, start de bouw van de eerste woningen eind 2023.

Gramsbergen, Garstlanden

In Gramsbergen ligt woongebied Garstlanden. Hier zijn in de afgelopen jaren al honderden woningen gebouwd. De bouw van nog eens 11 woningen in de tweede fase van Garstlanden IV kan deze zomer starten. De gemeente werkt het plan voor de derde fase nu verder uit. 

Slagharen, Balkbrug en Dedemsvaart

In Slagharen is een plek gevonden voor woningbouw. De gemeente heeft grond gekocht in het gebied tussen de Weverijweg, Herenstraat en Witmanweg. De plannen om hier woningen te bouwen worden nu voorbereid. Eerst voert de gemeente verschillende onderzoeken uit. Mogelijk kan de ruimtelijke procedure volgend jaar starten. Ook in Balkbrug en Dedemsvaart is behoefte aan nieuwe woningen. Daarom zoekt de gemeente hier naar plekken om te ontwikkelen tot woongebied. 

Overleg met plaatselijk belangen

De gemeente wil bouwen naar behoefte en voor alle doelgroepen. Daarom overlegt de gemeente met plaatselijk belangen over de woningplannen in de kernen. Zij hebben goed zicht op het soort woningen waar in hun kernen behoefte aan is.

Afbeelding
Nick Marsman naar EK? Hardenberg 17 minuten geleden
Rudi Bults
Positief denken even sToren 25 minuten geleden
Daan Bouhuijzen en zijn ouders werden door schooldirecteur Richard Raven in het bijzonder welkom geheten. (Foto: G. Stegeman).
OBS Het Palet start derde kleutergroep Ommen 29 minuten geleden
Afbeelding
Voorbeschouwing Kloosterhaar - Mariënberg Hardenberg 1 uur geleden
Team Pientje met Pientje in het midden.vlnr Sander Dille, Richard Herbers, Stan Achterstraat, Albert Roelofs.
Van de woestijn naar Zuid Oost Europa Hardenberg 1 uur geleden