Afbeelding

Speciale ruil- en infomarkt

wo 27 april 2022 Ommen

Voor iedereen van alle leeftijden, die gezond wil leven op een gezonde planeet, wordt zaterdag 30 april 2022, van 13.30-16.00 uur, bij Buurthuis Dalmsholte aan de Dalmsholterdijk 6A in Dalmsholte, Lemelerveld een markt gehouden onder de ‘geheimzinnige naam’ := het nieuwe x! Het betreft een ruil- en infomarkt van waardevolle producten onder het motto: delen is het nieuwe vermenigvuldigen! De markt is een kostenloze manier om bij te dragen aan duurzaamheid, verspilling tegen te gaan én om leuke mensen te ontmoeten. 

Het is de bedoeling dat bezoekers spullen meenemen naar de markt, die zij zelf niet (meer) nodig hebben, maar waar een ander iets mee kan. Te denken valt aan kleding, sieraden, speelgoed, planten, zaden enzovoorts. Maar ook diensten kunnen geruild worden. Dat is bijvoorbeeld: “Ik brei voor jou een trui als jij mijn plafond saust”. Klusjes met hoofd of met handen ruilen; verstelwerk, hond uitlaten of tuin harken, bedenk het maar. Naast verschillende spullen om te ruilen is er ook koffie, thee, ranja en koek op de markt te koop. 

En wat is die info? Kennismaken met heel veel initiatieven, organisaties en stichtingen die al bezig zijn met het verbinden van mensen, (geen EHBO, hahaha), hergebruik, consuminderen, groen en doen, circulaire economie, hoe je het maar noemen wilt.

Het idee voor de bijzondere markt is ontleend aan een idee van Elvira Oldemaat uit Luttenberg.  Zij is pas gestart als coach Fris & Fier, praktijk voor leefstijl.

Iedereen is welkom tijdens de markt. Komen kijken, proeven, ruilen en ideeën opdoen. Dat is de bedoeling. Verschillende organisaties hebben al aangegeven van de partij te zijn tijdens de markt, zoals de VoedselCoöperatie Luttenberg, Schanekamp Luttenberg, maar onder andere ook het repaircafé van Stichting De Enk leer- en werkbedrijf Lemelerveld en de gemeenschappelijke tuin ‘t Allegaartje uit Heino. 

De organisatie richt zich voornamelijk op inwoners/organisaties uit Lemelerveld, Luttenberg, Lemele en Dalfsen, maar ook anderen kunnen meedoen. “Het grootste vraagstuk van deze tijd is het klimaat en het milieu. Dat heeft nu even weinig aandacht vanwege de ellende in Oekraïne. Kunnen we de aarde doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen? En zo ja, is er dan nog iets over van een leefbaar klimaat, voedselvoorziening, grondstoffen, energiebronnen, flora en fauna? De verandering moet nú komen van ónderaf, tegelijk met wetgeving, politiek, industrie. Maar : verbeter de wereld, Begin bij jezelf!,” vat de organisatie haar doelstelling samen. 

Afbeelding
Afbeelding
Concert Roon Staal in het Witkerkje Hardenberg 5 uur geleden
Inge (links) en Marjon storten zich op 25 mei vol enthousiasme en met overgave op de 21 km voor 'Het Gehandicapte Kind'.
Mega Wandel Marathon voor 'Het Gehandicapte Kind' Hardenberg 8 uur geleden
Young woman having a peaceful moment.
Gratis training Mindfulness Ommen 9 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder aangehouden na eenzijdig ongeval in Geerdijk Twenterand gisteren
Afbeelding
Rover baalt van staking bij Arriva Twente Hardenberg 3 mei, 14:49