Afbeelding
De Toren

Gevaarlijke situatie voor kindertehuis van Gini Pullen

di 16 februari 2021 Nieuws

The Home of Hope & Dreams, het kindertehuis in Oeganda dat wordt gerund door Gini Pullen uit Collendoorn heeft tijdelijk haar deuren gesloten.In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 14 januari in Oeganda zijn er veel gewelddadigheden tussen aanhangers van de verschillende partijen. Men was bang dat het kindertehuis doelwit werd van deze gewelddadige acties daarom is in december het kinderhuis gesloten. De kinderen en medewerkers zijn tijdelijk ergens anders ondergebracht en Gini is zelf terug in Nederland.

Nog nooit zo bang geweest

‘Heel heftig was het op 18 november toen oppositieleider Bobi Wine werd gearresteerd en er rellen uitbraken waarbij 79 mensen werden doodgeschoten door de politie en het leger. Ook in de omgeving van het kinderhuis waren er rellen. Ik ben nog nooit zo bang geweest. Het was een chaos overal, er waren brandende autobanden midden op de weg waardoor al het verkeer geblokkeerd werd. Wij stonden ook vast en om ons heen liepen allemaal soldaten in het wilde weg te schieten. Overal vlogen kogels in het rond. Wij hebben er zes uur over gedaan om thuis te komen en hebben doodsangsten uit gestaan. Die dag zijn 70 onschuldige mensen vermoord door de politie en soldaten, omdat er zomaar rondgeschoten werd op iedereen die in hun weg liep’.

Geen campagnes

Het gehele team van Bobi Wine is later gearresteerd en ook zijn vervangende team werd een paar dagen later gearresteerd. Bobi Wine mocht geen campagnes meer houden. Ook andere presidentskandidaten zijn door al het geweld van de politie en soldaten gestopt met de campagnes. Op 14 januari zijn de verkiezingen geweest. Die dag is Bobi Wine voor ruim een week opgesloten in zijn eigen huis, dat helemaal omsingeld was door soldaten. De dag voor de verkiezing is het internet afgesloten voor vijf dagen. ‘Op verschillende plaatsen, waaronder in Mpigi werden de toegangen naar het stembureau geblokkeerd door gewapende soldaten. Mensen moesten hun stembriefjes aan de soldaten geven, die zouden zij wel in de stembus stoppen. Er is op allerlei manieren vals gespeeld. De avond na het sluiten van de stembussen mochten afgevaardigden van alle partijen bij de telling zijn. Bij deze tellingen werd al duidelijk dat Bobi Wine gewonnen had. De afgevaardigden mochten de stembrieven bij zich houden na de telling, zodat alle partijen het bewijs konden leveren dat ze gewonnen hadden. Helaas verdween na die dag de een na de andere afgevaardigde, samen met de stembriefjes; het bewijs van de overwinning. Ze werden ‘s nachts hun huis uitgesleept. In sommige gevallen werden deze afgevaardigden een paar dagen later onthoofd in een bos gevonden. Zo zijn er tijdens deze hele periode rondom de verkiezingen al zeker 1600 mensen in alle stilte vermoord. De oppositie heeft de handen ineen gesloten. De drie grootste oppositieleiders werken nu samen aan een beter Uganda. Museveni doet er alles aan om het bewijs van de valse verkiezingen niet verspreid te krijgen. Er komen steeds meer regels, ook tegen blanken nu. Als je aangehouden wordt en geen geldige verblijfsvergunning kan laten zien moet je het land uit’.

Bizar jaar

The Home of Hope and Dreams kijkt dus terug op een bizar jaar. In de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 maart werd het kindercentrum The Home of Hope and Dreams, overvallen door vijftien gewapende en met bivakmutsen gemaskerde mannen. ‘Voor mij is het na de overval niet meer hetzelfde geweest. Daarvoor liepen we rustig in de nacht van het ene gebouw naar het andere als er iets was, of naar de boerderij als er iets gecontroleerd moest worden. Voor ons was het terrein altijd onze veilige haven, dat gevoel is weg. Het is niet meer veilig en ik denk ook niet dat het ooit nog weer zo zal zijn als voorheen’, vertelt Gini.

Coronavirus

Uganda is in maart al in lockdown gegaan. Gini was net op tijd destijds terug uit Nederland want een paar dagen later ging het vliegveld dicht. De scholen gingen op 21 maart dicht en alle kinderen kwamen thuis. ‘De lockdown heeft lang geduurd en was heel vervelend. Zelfs auto’s mochten zonder toestemming niet de weg op. Wij hadden gelukkig al veel voedsel ingeslagen, dus hoefden we niet vaak naar de winkel. Als we wel boodschappen moesten doen gingen we op de brommer naar Kampala om inkopen te doen. We hebben toen ook de poorten gesloten van het kindertehuis’.

Mondkapjes onzin

In Uganda is de mondkapjesplicht er al vanaf maart. ‘Wij droegen mondkapjes maar een groot gedeelte van de bevolking vond het maar onzin en deed er niks op. In november liepen het aantal besmettingen opeens op. Vooral omdat er meer getest werd opeens denk ik. Waarschijnlijk zijn de besmettingen er al die tijd wel geweest, maar omdat mensen geen geld hadden om te testen werd dat bijna niet gedaan en was het dus niet te zien aan de cijfers. Het aantal besmettingen loopt nog steeds wel op. Eind januari zijn in Uganda de eerste vaccinaties gegeven als test. Scholen blijven nog zeker drie maanden dicht, alleen examenkandidaten mogen naar school. Ik hoorde van de probation officer, hoofd van de kinderbescherming van Mpigi lokale overheid, dat mensen in Uganda nu even vergeten zijn over corona, nu draait alles om de verkiezingen en houdt niemand zich meer aan de voorzorgsmaatregelen rondom corona’.

Waardevol moment

‘In de zomer van 2020 was het moment dat we bedachten dat deze periode mooi en waardevol zou zijn voor de kinderen om te wennen aan het wonen bij hun families. Kinderen die families hebben en altijd al in schoolvakanties voor twee of drie weken op bezoek gingen, brachten we naar families. Sommigen kwamen af en toe terug, maar een aantal zijn daar ook voor meerdere maanden gebleven. Voor ons en voor de kinderen is dit een positief onderdeel van de corona geweest. In december hebben we vijf kinderen permanent kunnen terugplaatsen bij hun biologische familieleden. De stichting blijft voor deze kinderen nog schoolgeld en medische kosten betalen en ook blijven onze sociaal werkers regelmatig controleren hoe het met deze kinderen gaat’.

Blijf jij al die tijd in Nederland?

Op de vraag hoelang blijf je in Nederland antwoordt Gini het volgende: ‘Normaal kom ik tijdens verkiezingen altijd naar Nederland om presentaties te geven. Dit jaar was daar geen sprake van omdat ik geen fondsenwerving kan doen momenteel door de corona. Tickets zijn duur en we hadden in 2020 ook al geen fondsenwerving kunnen doen door de overval, dus we wilden geen onnodige grote uitgaven doen. Maar omdat het na 18 november erg gevaarlijk werd hebben we besloten terug te keren naar Nederland. Tot nu toe gaat het heel goed in Oeganda, we hebben zeer regelmatig contact en alles is nu onder controle bij ons thuis’. In geval van medische nood kan Gini via de bank geld sturen en zorgen zij dat het daar bij de betreffende familie terecht komt. ‘Zo kunnen we dus gelukkig allemaal met elkaar in contact zijn zonder dat onze medewerkers daarvoor gevaar lopen door de straat op te moeten. We krijgen wel steeds meer berichten dat er iets gepland wordt in Uganda. Er wordt gepraat over een ‘plan B’, dit wordt in het geheim gepland door drie politieke partijen. niemand weet echt te vertellen wat plan B is, maar het lijkt erop dat het allesbehalve vredig zal zijn. Afgelopen week ben ik door meerdere mensen gewaarschuwd dat ik nog niet terug moet komen. Ik mis de kinderen. Normaal als ik in Nederland ben zijn ze thuis en is het toch anders, nu zijn ze overal en ook al weet ik dat het goed gaat en dat ze veilig zijn, toch mis ik ze meer dan andere jaren. Komt misschien omdat er nu meer zorgen zijn over de veiligheid in het land en het een hele onzekere tijd is’.

Afbeelding
Geslaagde zonnige Baalderborg Motorrun Hardenberg 18 minuten geleden
Afbeelding
SV Gramsbergen op koers voor 3e periodetitel Sport Ingezonden 43 minuten geleden
Afbeelding
Prima resultaten bij het NK dammen voor pupillen. Sport Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
'48 joar olderwets høken met Normaal' Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Oorlogsslachtoffers herdacht op het Badhuisplein Hardenberg 4 uur geleden