Zorg aan het woord | zorginnovator Ton Kunst vertelt (video)

di 7 mei 2024 Hardenberg

In deze rubriek is een medisch specialist van Saxenburgh aan het woord om te vertellen over zijn/haar werk. Deze keer: zorginnovator Ton Kunst.


Ik ben Ton Kunst en ben werkzaam als zowel verpleegkundige als zorginnovator bij Saxenburgh. Samen met mijn vriendin Lisa en dochtertje van 7 maanden woon ik in Daarlerveen. Ik volgde mijn studie verpleegkunde (MBO niveau 4) aan het Alfa-college. Vervolgens ben ik in 2020 de HBO opleiding verpleegkunde gestart en heb ik deze na 2,5 jaar succesvol afgerond. Vanuit de rol als verpleegkundige ben ik als zorginnovator bij Saxenburgh aan de slag gegaan.


Domotica

Als zorginnovator ben ik het eerste aanspreekpunt zorgdomotica. Dit zijn technologische hulpmiddelen waarmee cliënten kunnen alarmeren en waarbij de veiligheid van de cliënt vergroot wordt. Een zorgmedewerker hoeft hierdoor niet altijd direct fysiek aanwezig te zijn wanneer een cliënt een hulpvraag heeft. Op onze ouderenzorglocatie Oostloorn zijn we afgelopen september gestart met een pilot leefcirkels, een vorm van zorgdomotica.

Wat zijn leefcirkels?

Een leefcirkel is het gebied waarbinnen een bewoner zich vrij kan bewegen. Zo hebben onze bewoners een hals- of polszender om. Deze zender maakt verbinding met kastjes die aan het plafond zijn gemonteerd. Wanneer er bij een bewoner is ingesteld dat hij of zij geen beperkingen heeft qua leefcirkel kan deze bewoner vrijuit bewegen. Wanneer er een beperking is ingesteld zullen de kastjes aan het plafond in combinatie met de hals- of polszender een melding maken. Deze melding wordt naar de telefoon van de zorgmedewerkers gestuurd. Waar voorheen de afdelingsdeuren dicht zaten met een code, gaan nu de afdelingsdeuren open tussen 10:00 en 20:00. Wat betekent: meer bewegingsvrijheid voor onze bewoners.

De leefcirkels worden heel persoonlijk ingesteld. Als een bewoner nieuw is bespreken de zorgmedewerkers tijdens de intake met familie en/of eerste contactpersoon wat het beste bij mevrouw of meneer past. Zo zorgen we wel dat het veilig blijft. Niet voor alle bewoners zijn leefcirkels geschikt. Daarom is het belangrijk om dit per bewoner goed te bekijken.

Pilot leefcirkels afgerond

De pilot leefcirkels is inmiddels succesvol afgerond. De reacties zijn erg positief. Door het introduceren van de leefcirkels, hoeven onze bewoners niet meer achter gesloten deuren te zitten. Er zijn zeker plannen om de leefcirkels ook op onze andere ouderenzorglocaties uit te rollen.

Video

Benieuwd hoe leefcirkels echt werken? Bekijk dan onderstaande video van Ton Kunst op ouderenzorglocatie Oostloorn in Hardenberg.

https://youtu.be/n4Tbj47IqmE

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh, Evenmens zorg voor elkaar, RIBW Overijssel, Ambiq, Kinderpraktijk Veerkracht. Volgende week: Evenmens zorg voor elkaar.

Afbeelding
Schilderijententoonstelling over 'Zeven Profetessen' Coevorden 2 uur geleden
Afbeelding
'OpStap' in natuurgebied Beerze Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde ontmoetingsavond Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Geweldige 18e editie van de Vrieling Hardenberg CityRun Sport Ingezonden 5 uur geleden
Gejuich bij FC Zutphen na de openingstreffer
FC Zutphen neemt de zesde plaats over van Den Ham Sport Ingezonden 5 uur geleden