Afbeelding

Zondagmorgen

wo 17 april 2024 Hardenberg

Op een zondagmorgen, zit ik te mijmeren over wat ik ga schrijven. Kijk ik naar onze koeien die naast ons huis in de wei weer lopen te grazen. Het gevoel van voorjaar. Een klein zonnetje komt door, nadat we gisteren zo’n mooie lentedag hebben gehad met 22 graden. Het voelt vandaag niet als lente. Er staat veel wind en het regent soms. Wat hebben wij dit voorjaar al veel regen gehad. Het landwerk laat grotendeels nog op zich wachten, omdat het te nat is. Dit roept gedachten op zoals: wanneer kunnen we op het land? Of: Hoe zal het zaaien van bijv. bieten, mais gaan en het oogsten van gras? Boeren doe je met de natuur, afhankelijk van het weer.
Wat velen niet zien, is dat er veel regeltjes komen kijken bij het boeren. Bijvoorbeeld wanneer je de koeien in de wei hebt of voor de mestopslag en mestverwerking. Ik zie in de buurt steeds meer stallen die leeg komen te staan. Er wordt rood voor rood toegepast. Een mooi initiatief om het platteland leefbaar te maken, maar wat gebeurt er met de rechten en vergunningen van deze boerderijen? Komt dat weer ten goede van de andere boeren? Wij wachten af wat er in de politiek gebeurt, maar het duurt al een tijdje.
Voor nu blijft het denk ik belangrijk dat wij onze agrarische bedrijven open blijven stellen. Mooie initiatieven zijn er zoals ‘Kom in de kas’, ‘de Campina open boerderij dagen’, de ‘Boert Bewust’ initiatieven. Ook zijn er regionale initiatieven, zoals ‘rondje Radewijk’. Wij blijven dit ook doen. Ons bedrijf laten zien aan deelnemers, familie en belangstellenden van onze zorgboerderij. Daarnaast schoolkinderen uitnodigen voor een educatieles gericht op de thema’s die op school behandeld worden.
Ik wens jullie weer een leerzame, belevenisvolle en genietend voorjaar toe. Jullie zijn weer welkom bij de agrarische bedrijven, die met liefde eten voor jullie produceren. En als je niet eventjes naar de boerderij wilt, maar er wat langer wilt zijn, kies van voor kamperen bij de boer. Hopelijk hebben jullie er dan mooi weer bij, dan hebben wij dit ook!

Liset Kelder

Educatie- en melkveebedrijf Kelder

Jenieke met voorzitter Eelco
Jubilarissen bij toneelvereniging Roke Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg krijgt gevoel weer te pakken Hardenberg 14 uur geleden
Openingszet: Gerwin van Dijk, zoon van Johan van Dijk, verricht de openingszet aan het bord van Gerbrand Hessing (rechts) en Gerwin van der Meer (links)
Gil Salomé zegeviert bij Johan van Dijk-memorial Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Den Ham tegen Rigtersbleek Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Kinderstraat in de Berkenlaan Hardenberg 17 uur geleden