Afbeelding
Gert Stegeman

Neem een kijkje achter de schermen bij de gemeente

wo 3 april 2024 Hardenberg

Alma van de Velde en Kreesje ten Brinke hebben ontzettend veel zin in de open dag van de gemeente Hardenberg “ We willen de mensen laten zien, wat we allemaal doen op het gemeentehuis en op de werf.”

Vroeger had de gemeente nogal een stoffig imago. Oude mannetjes die met een stropdas een beetje de krant zaten te lezen. Wie kent de moppen niet. ‘Er is een vangrail in het gemeentehuis, voor de ambtenaren, dat diegene die laat komen niet botsten met de mensen die vroeg weg gaan.’ Nee, dat beeld is er allang niet meer en zeker in Hardenberg niet. Wethouder Alwin te Rietstap is misschien wel de sportiefste Wethouder van Overijssel. Hij fiets, zwemt en loopt hard. Hij zou graag zien dat we in Hardenberg meer de fiets moeten pakken. En wat te denken van onze burgemeester Maarten Offinga. Hij wilde kennismaken met de bevolking. Dat deed hij al wandelend om zo een beeld van de gemeente Hardenberg te krijgen. En Hardenberg wandel je niet even in een dag door. Zijn stappenteller maakte overuren.

Openbaar gebied

Wat doen medewerkers bij de afdeling Openbaar Gebied allemaal? Denk bijvoorbeeld aan bomen snoeien, en het maaien van gras en bermen. Begraafplaatsen en sportvelden onderhouden. En gladheidsbestrijding. Maar ze doen nog veel meer dan dat. Ze maken beleid en plannen voor de buitenruimte en gebouwen. Tijdens de open dag vind je ook informatie over biodiversiteit, wegen, groen, mobiliteit, riolering, klimaatadaptatie, gebouwen, en nog veel meer. “Ook laten we mooie projecten zien waar we aan werken en vertellen we hoe de meldingen die inwoners maken via onze website of telefoon bij ons binnenkomst en wordt afgehandeld. Eigenlijk te veel om op te noemen! Het werk van Openbaar Gebied draagt bij aan een prettige leefomgeving voor u als inwoner. Op de gemeentewerf (Kruiwiel 15, Hardenberg) laten de medewerkers u dit allemaal graag zien.
Ook voor de kinderen is er van alles te doen. Er is een verkeerspark, springkussen, kinderen kunnen een naamsticker laten maken, vogelhuisjes versieren en mogen op de foto in een tractor.

Alma denkt dat niet iedereen weet wat ze allemaal op het gemeentehuis doen. “Iedereen weet dat je voor een paspoort of rijbewijs op het gemeentehuis moet zijn. Maar we doen zoveel meer en dat willen we op de Open dag graag laten zien. Elke afdeling heeft wat leuks bedacht. Neem vooral ook de kinderen mee. In het gemeentehuis kunnen kinderen trouwen, een ambtsketen maken en kleurplaten inkleuren.
Het werk van de medewerkers in het gemeentehuis is misschien minder zichtbaar, maar daarom niet minder belangrijk. Zij werken bijvoorbeeld aan beleid, administratie, vergunningen, en geven uw paspoort en rijbewijs uit. U kunt alle afdelingen (verdiepingen) bezoeken en in gesprek met de medewerkers. Alma en Kreesje zijn razend enthousiast. “We komen nu al twee maanden met een groepje bij elkaar, om van alles door te nemen. Vaak komen er hele leuke ideeën naar voren.” Ze adviseren dan ook om op de fiets te komen. “Er wordt gewerkt aan de rotonde bij het gemeentehuis. Er zijn wel verkeersregelaars, maar als iedereen met de auto komt, dan kan het wel erg druk worden. Dus kom zoveel mogelijk op de fiets.”
Ze willen ook graag laten zien dat de gemeente een goede werkgever is. “Er is op beide locaties ook een informatiepunt waar ze je alles kunnen vertellen over het werken bij de gemeente. Er is informatie over de openstaande vacatures en op de werf hoor je meer over het werk wat wij doen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij vinden het zeker echt heel leuk hier. En misschien kunnen we door zo’n open dag, wel meer mensen warm maken om te werken bij de gemeente.” Dus noteer 13 april in uw agenda, u bent welkom, en de eerste 200 mensen krijgen een vleermuiskast. De Open dag is van 10.00 uur tot en met 16.00 uur. Zowel in de ochtend als middag bent u welkom.

Afbeelding
Aanrijding op kruising Witmanweg en Weverijweg in Slagharen Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
Opening expositie meidenatelier Hardenberg Hardenberg 16 uur geleden
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur-bestuurder Mijande Wonen Hardenberg 17 uur geleden
Afbeelding
Eigenaar gezocht voor goederen in lopend onderzoek Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
Speelotheek Tjoek Tjoek sluit haar deuren Hardenberg 18 uur geleden