Afbeelding

Omzien naar elkaar

di 20 februari 2024 Hardenberg Zorg aan het Woord

Deze week aan het woord Jeannette Donken Coördinator VPTZ

In de palliatieve- en terminale fase zijn mensen heel kwetsbaar. Ik vind het steeds weer heel bijzonder dat wij in deze fase zo dicht bij de stervende en zijn of haar naasten mogen komen en daarin toegelaten worden. We krijgen het vertrouwen en mogen aansluiten bij wat mensen in deze levensfase nodig hebben. Het gaat erom dat je er bent, er echt voor hen kan zijn. Wij sluiten aan bij de behoefte en wensen van de zorgvrager en de draagkracht van de mantelzorgers en hun netwerk. Wij respecteren eigen regie, wensen en leefgewoontes.

Mensen willen vaak graag thuis sterven en dit proberen we mogelijk te maken. Het is belangrijk dat de nabestaanden later goed op dit afscheid terug kunnen kijken. Ik heb veel respect voor onze vrijwilligers die bij nacht en ontij naar mensen thuis gaan die ze vaak niet kennen. Onze vrijwilligers worden zeer gewaardeerd door de mantelzorger en familie. Zij zijn heel dankbaar voor wat vrijwilligers doen. Hun aanwezigheid en ondersteuning geeft verlichting en zorgt dat de mantelzorger in een goede balans afscheid kan nemen van hun geliefde.

Vanuit Evenmens VPTZ ondersteunen wij de vrijwilligers door als ze moeilijke situaties meemaken direct contact op te nemen, zodat ze hun herhaal kwijt kunnen en hun emoties kunnen bespreken. Daarnaast krijgen zij af en toe een blijk van waardering of worden zij uitgenodigd bij een ontspannende activiteit of themabijeenkomst. Ik heb één droom en dat is een 3D samenleving. Als iedereen omkijkt naar de naaste buren drie deuren links en drie deuren rechts waarvan je woont, dan hoeft niemand zich meer alleen te voelen. Dan hebben we een keten van omzien naar elkaar. Dat zou toch geweldig zijn?!’

Wil jij ook een bijdrage leveren in de laatste levensfase van mensen? Neem dan contact op met onze coördinatoren via 0548 – 638 839 of stuur een e-mail naar info@evenmens.nl. Wij gaan graag met je in gesprek om vrijwilligerswerk te vinden dat bij jou past, op tijden die jou schikken. Natuurlijk bieden wij de benodigde ondersteuning om dit werk te kunnen doen.

Jeannette Donken
Coördinator VPTZ

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh, Evenmens zorg voor elkaar, RIBW Overijssel, Ambiq, Kinderpraktijk Veerkracht. Volgende week: Evenmens zorg voor elkaar.

Afbeelding
Afbeelding
alfa-college zet in op mentale gezondheid studenten Nieuws Ingezonden 16 minuten geleden
Afbeelding
PCBS De Hoekstee viert eeuwfeest Hardenberg 55 minuten geleden
Afbeelding
Scheidsrechters graag!!!! Hardenberg 1 uur geleden
Karin van Dijk
Oudjes even sToren 1 uur geleden
Afbeelding
Andere koers.nu Hardenberg 2 uur geleden