Afbeelding
G. Brokelman

‘Meer muziek in Hardenberg’ feestelijk afgetrapt

di 28 november 2023 Hardenberg

Op dinsdag 28 november werd op Kind Centrum ‘de Marsweijde’ in Hardenberg de nieuwe pilot van het muziekonderwijs: ‘Meer muziek in Hardenberg’ feestelijk afgetrapt. 

Het college van B en W van de gemeente Hardenberg heeft onlangs besloten dat het muziekonderwijs in de gemeente Hardenberg een andere invulling krijgt. 

De pilot bestaat uit twee delen. Het eerste deel is het Klassenorkest en vindt plaats onder schooltijd. Hierbij vormen de kinderen van groep 6 samen een echt orkest. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van instrumenten van de muziekvereniging. Onder leiding van professionele muziekdocenten werkt de groep toe naar een spetterend slotconcert op dinsdag 30 januari. Dit concert wordt na schooltijd uitgevoerd, samen met de muziekvereniging. Zodat alle ouders, broers en zussen, opa’s en oma’s en andere belangstellenden kunnen zien en horen wat je van muziek kunt leren in een hele korte tijd.

Nadat het slotconcert heeft plaats gevonden, volgt het vervolgproject. Dit wordt na schooltijd door de muziekvereniging georganiseerd, in samenwerking met de buitenschoolse opvanglocaties (BSO). Kinderen leren tijdens dit project meer over het instrument, zodat ze uiteindelijk nog fijner samen muziek kunnen maken. Naast kinderen die op de BSO zitten, kunnen ook andere kinderen zich aanmelden.

Geen ruimte voor maatwerk

Hoe was het muziekonderwijs hiervoor geregeld? Stichting HaFaBra gaf invulling aan het muziekonderwijs door het ‘scholenproject’. Bij dit project werden muzieklessen verzorgd in groep 5 van basisscholen. Wekelijks één uur gedurende 18 weken. Hierbij bracht een vakdocent de leerlingen de eerste beginselen bij van het bespelen van een instrument en van het samen muziek maken. Er werden zes lessen gekeken op koperinstrumenten, zes lessen op hout en zes lessen op slagwerk. Vrijwilligers van de verenigingen brachten de instrumenten naar de scholen en haalden ze ook weer op. De afgelopen jaren deden gemiddeld ruim twintig basisscholen mee aan dit scholenproject. “Binnen deze opzet was er geen ruimte voor maatwerk per school. Het project werd draaiende gehouden door een beperkt aantal vrijwilligers, de muziekdocenten werden betaald. Maar de vrijwilligers maakten de planning en deden alle communicatie van het project.”

Aantrekken van leden

Het doel van het project is om meer jeugd te betrekken bij muziek. “Muziekvereniging Jubal heeft al ruim dertig jaar een jeugdorkest. Het doel was om de grote orkesten aan genoeg leden te helpen. Corona heeft geen goed gedaan aan het aantal leerlingen. Dit proberen we te verbeteren”, laat Dineke Linde namens muziekvereniging Jubal weten. “Het aantrekken van leden voor vereniging lijkt steeds lastiger te worden met alle drukke agenda’s van ouders en ook kinderen zelf. Daarom wordt tijdens het programma ‘Meer muziek in Hardenberg’ een samenwerking gezocht met de kind centra in de gemeente met daarin de buitenschoolse opvanglocatie”, vertelt Arjan Dunning. “Wij hopen dat kinderen doordat ze in klassenverband kennismaken met muziek ervaren hoe leuk muziek maken is en hopen dat er een aantal kinderen zo enthousiast wordt en ook dat de ouders dit zien in het afsluitend concert dat ze op muziekles willen en het liefst natuurlijk op een instrument dat bij Jubal hoort”, laat Dineke weten. 

Aantal scholen

De pilot ‘Meer muziek in Hardenberg’ gaat niet van start op alle scholen in de gemeente Hardenberg. In het centrum van Hardenberg neemt Kind Centrum de Marsweide deel aan het Klasse(n)orkest. De muziekvereniging die hierbij betrokken wordt is CMV Hardenberg. In Dedemsvaart is het Kind Centrum De Groen die deelneem aan het Klasse(n)orkest. Zij worden begeleid door muziekvereniging Jubal. De scholen in Gramsbergen/Ane zijn obs Prinses Irene, De Spreng-el en cbs De Akker. Er wordt samengewerkt met Crescendo-KNA Gramsbergen en Soli Deo Gloria in Ane. 

“De muziekverenigingen die deelnemen aan de pilots zorgen voor de instrumenten en kunnen daarbij gebruik maken van de muziekinstrumenten van Stichting HaFaBra. Voor de scholen die niet deelnemen aan het project wordt gekeken door enkele muziekverenigingen of er op deze scholen dit schooljaar mogelijkheden zijn om nog een soort muziekproject kan plaatsvinden ”, laat Pim weten. Op de vraag wat vindt u van de pilot antwoord Pim het volgende. “We hopen dat de pilots een groot succes worden en in de komende jaren breed uitgerold worden. Want het zou toch fantastisch zijn als elke basisschoolleerling in de gemeente Hardenberg de kans zou krijgen gedurende de schoolperiode te proven aan het samen maken van muziek. Want zoals het motto van Stichting HaFaBra zegt ‘Met plezier samen muziek, dat is wat ons bindt’. 

Jenieke met voorzitter Eelco
Jubilarissen bij toneelvereniging Roke Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg krijgt gevoel weer te pakken Hardenberg 15 uur geleden
Openingszet: Gerwin van Dijk, zoon van Johan van Dijk, verricht de openingszet aan het bord van Gerbrand Hessing (rechts) en Gerwin van der Meer (links)
Gil Salomé zegeviert bij Johan van Dijk-memorial Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
Den Ham tegen Rigtersbleek Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
Kinderstraat in de Berkenlaan Hardenberg 18 uur geleden