Afbeelding

Weersafhankelijk

wo 21 december 2022 Hardenberg

Als agrarisch ondernemer ben je van de politiek en het weer afhankelijk. Van de politiek weten we dat het een onvoorspelbare factor is waar je als individuele ondernemer weinig invloed op hebt. Wel heb je de mogelijkheid om je gal te spuwen op de betreffende politici die beleid willen maken wat jou niet goed past. Meestal zijn dan de politici degene die de boodschap uitdragen die ze door anderen is ingegeven. Een complexe situatie in dit land maar vooral de laatste tijd kun je enorm de dupe worden van beleid wat voortkomt uit een situatie waar je niets aan kunt doen. Op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats zullen we maar zeggen.


Waar je als ondernemer ook niets aan kunt doen zijn de weersomstandigheden. Nu het jaar ten einde loopt, kunnen we stellen dat die dit jaar ook weer afwijkend waren van andere jaren. Het is misschien niet meer voor te stellen maar toen in februari de mest weer uitgereden mocht worden volgens de kalender, kon het op de meeste plaatsen niet omdat het land veel te nat was. Toen dat in maart dan weer kon, kregen we een paar ideale maanden om alle land zaai klaar te maken en later te oogsten. Als het regenwater van februari was opgeslagen had het later in het seizoen prima gebruikt kunnen worden om het neerslagtekort wat te verzachten. Het hele groeiseizoen viel er te weinig neerslag. Het was ook vaak te warm voor de gewassen. Afhankelijk van de plek in het land en de grondsoort had de ene ondernemer er meer last van dan de ander.
Toen in oktober de meeste gewassen geoogst waren en de vochtbehoefte wat minder werd, kwam er nog een gunstige periode voor met name de grasteelt. Voedingsstoffen in de grond werden alsnog gebruikt om een bruikbaar gewas te telen. Voor grondbeschadiging geeft de huidige vorstperiode weer wat herstel. Een jaar dus met veel uitersten.


Wim Scholman

melkveehouder in Balkbrug

Afbeelding
Jongeren uit Den Ham helpen Armenië Twenterand 9 uur geleden
Grens Heuvelen Classic op 8 juni
Toerclub H.W.V organiseert toertocht op 8 juni Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
"Een uitvaart moet vooral een waardevolle herinnering creëren" Partnerbijdrage 10 uur geleden
Afbeelding
Kerkdiensten van 9 en 12 mei Kerk 10 uur geleden
Afbeelding
Medische diensten van Hemelvaartsdag 9 mei en 11 en 12 mei Medisch 11 uur geleden