Afbeelding

Gewasbescherming

wo 19 mei 2021 Hardenberg

Gewasbeschermingsmiddelen, bestrijdingsmiddelen, gif? Wat voor naam je eraan geeft, zegt iets over jouw mening erover. Deze toegestane middelen zijn echter noodzakelijk om voldoende voedsel te produceren voor betaalbare prijzen. Stel je eens voor dat onkruid handmatig verwijderd moet worden. Wie zou dit willen doen? Wat is dan een redelijk uurloon? Of dat complete oogsten verloren zouden gaan vanwege een insect of schimmel. De voedselprijzen zouden torenhoog worden en honger zou op de loer liggen.

Tegenstanders van deze middelen noemen het gif, een stof met een schadelijke invloed op een organisme. Deze definitie geldt ook paracetamol, niet als pijnstiller van 500 mg, maar neem je 25 gram dan is dit dodelijk. Drink je veel te veel water in een korte tijd, dan kun je eraan sterven. Is water dan giftig? Nee natuurlijk niet.

Dus wat de stof giftig maakt is de toegepaste dosering.

In Nederland is het gebruik van gewasbescherming in de landbouw alleen toegestaan onder strikte voorwaarden en er wordt zo weinig mogelijk van gebruikt. Terecht, het gaat natuurlijk wel om voedselproductie. De eisen worden strenger en soms worden middelen verboden voor bepaalde toepassingen.

Imidacloprid is zo’n middel, het mag sinds 2019 alleen nog maar toegepast worden in kassen (onder glas) omdat het schadelijk is voor bijen. Deze stof is echter gewoon te koop voor consumenten, zonder kennis, als vlooienband. Eén zo’n band bevat 4,5 gram imidacloprid, met deze hoeveelheid kon 1 hectare landbouwgrond behandeld worden. Er lopen miljoenen katten en honden met zo’n band om hun nek.

De waterzuiveringbedrijven merken het dat de landbouw kritisch is met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De laatste jaren nemen de problemen om het water van deze middelen te zuiveren af. Ze krijgen juist grotere problemen met stoffen van de industrie en de burgers (pfas, cosmetica, geneesmiddelen, drugs).

Hoe zit het bij de kritische consument? Zouden ze bereid zijn om te consuminderen, om kritisch kijken naar hun eigen “bestrijdingsmiddelen”-gebruik?

De Nederlandse landbouw is in ieder geval op de goede weg, die zal blijven innoveren en streven naar nog betere, gezondere, duurzamere voedselproductie die voor iedereen betaalbaar blijft.

Ellen, Melkveebedrijf Gast-Geerdink, Sibculo

LTO-Noord afdeling Vechtdal

Een paar toppers
Leuke wedstrijd voor GV Gramsbergen Sport Ingezonden 7 uur geleden
Acro duo Michelle en Emmelieke en trio Meike, Ilse en Indy
Acro teams TSH op plaatsingswedstrijd NK Sport Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
N48 dicht na eenzijdig ongeluk met Corvette, herstelwerkzaamheden gaande Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Drie kampioenen bij v.v. Den Ham Sport Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Baby's houden van boeken Hardenberg 12 uur geleden