Afbeelding
De Toren

‘Samen dingen voor elkaar krijgen is zo inspirerend’

wo 10 maart 2021 Nieuws

Op 1 april stopt Gitta Luiten als wethouder van de gemeente Hardenberg. Hoe kijkt zij terug op de afgelopen drie jaar? ‘Het wethouderschap heeft wel iets van een snelkookpan, in positieve zin. Het is intensief, je krijgt met zoveel onderwerpen te maken, doet in korte tijd veel kennis op, ook op beleidsterreinen waarmee je niet eerder te maken had. En niet alleen binnen de gemeente, maar ook daarbuiten. Je ontmoet veel mensen, inwoners maar ook collega’s van andere gemeenten en de regio. Samen werk je eraan om dingen voor elkaar krijgen voor Hardenberg of de bredere regio - dat is zo ontzettend inspirerend’.

‘Er zijn veel dingen waar ik met plezier aan heb gewerkt en ook een beetje trots op terugkijk. De investeringen in nieuwe schoolgebouwen bijvoorbeeld: de gemeente trekt daar meer dan 30 miljoen euro voor uit. Meer hulp voor mensen met schulden, een beter minimabeleid. Eén van de belangrijkste is misschien wel dat we als gemeente meer doen om kinderen gelijke kansen te geven in het onderwijs. Al jarenlang laten onderzoeken zien dat kinderen van meer bemiddelde of hoger opgeleide ouders zelf ook vaker hoger onderwijs volgen. Ben je toevallig geboren in een gezin waar dat niet zo is, dan is het veel lastiger om dezelfde diploma’s te halen. Het gevolg is dat hier in de regio substantieel veel kinderen een middelbare schoolopleiding volgen van een lager niveau dan ze zouden kunnen. En dat heeft weer gevolgen voor hun carrière in de rest van hun leven. Het maakt dus veel uit waar je geboren bent of je later je droom waar kan maken. Dat vind ik niet eerlijk en eigenlijk onverteerbaar. Wat mij betreft gaat het dus ook niet over gelijke kansen, maar over eerlijke kansen. Ieder kind moet de opleiding kunnen volgen waar hij of zij van droomt, moet kunnen doen wat ‘ie wil. Je moet van een dubbeltje ook een kwartje kunnen worden in dit land, als je er voor wil werken. Dat is eerlijk en tegelijk ook goed voor de maatschappij: als over tien tot twintig jaar meer jongeren goed zijn opgeleid, hebben ze meer kansen op de arbeidsmarkt en dat is goed voor onze bedrijven’.

Van toegankelijk naar inclusief

‘Ook ben ik er heel blij mee dat we investeren in een toegankelijke en inclusieve samenleving. Hardenberg was al de meest toegankelijke gemeente van Nederland en daar zijn we trots op. In het begin ging daarbij de aandacht vooral uit naar fysieke toegankelijkheid: is de openbare ruimte toegankelijk voor iedereen, zijn er goede toiletten voor mensen met een beperking, kunnen we winkels en werkplekken zo aanpassen dat iedereen ze kan gebruiken? Een inclusieve samenleving gaat een stap verder. Daarin geldt: de samenleving is van ons allemaal, iedereen moet kunnen zijn wie hij wil. Ook als iemand afwijkt van de meerderheid. ‘Inclusief’ gaat dus ook over emancipatie en anti-discriminatie’.

Omgekeerd heeft het wethouderschap Luiten ook verrijkt: ‘Het is ongelooflijk hoeveel je leert van wat er in je directe omgeving gebeurt waar je voor dit tijd geen weet van had. Je komt op zoveel plekken – bij bedrijven en mensen thuis – en spreekt zoveel mensen die bezig zijn de samenleving een stukje beter te maken. Vrijwilligers bij het azc, bij de avondvierdaagse in Kloosterhaar, in kerken en verenigingen. Noem maar op. Maar dat geldt niet alleen voor een wethouder, ook als raadslid ervaar je dat. Er is geen betere manier om je omgeving beter te leren kennen dan de lokale politiek’.

Dat Luiten desondanks deze raadsperiode niet afmaakt als wethouder komt omdat ze een kans kreeg die ze niet kon laten lopen. Ze wordt partner Cultuur en Erfgoed bij adviesbureau BMC en daarmee keert ze terug naar de sector waarin haar hart ligt: cultuur. ‘Het leuke is dat BMC veel voor overheden werkt. Zo werk ik aan cultuur en ook nog voor overheden als gemeenten en provincies. Ik blijf me dus inzetten voor een zo goed mogelijk overheidsbeleid’.

Opvolging

Hoe het vertrek van wethouder Luiten binnen het college van B&W wordt opgevangen, is nog niet bekend. De coalitiepartijen gaan hierover nog met elkaar in overleg.

Afbeelding
Inzameling oud papier Hardenberg 22 minuten geleden
Afbeelding
PvdAGroenLinks reikt duimen uit Twenterand 33 minuten geleden
Een paar toppers
Leuke wedstrijd voor GV Gramsbergen Sport Ingezonden 9 uur geleden
Acro duo Michelle en Emmelieke en trio Meike, Ilse en Indy
Acro teams TSH op plaatsingswedstrijd NK Sport Ingezonden 12 uur geleden
Afbeelding
N48 dicht na eenzijdig ongeluk met Corvette, herstelwerkzaamheden gaande Hardenberg 12 uur geleden