Afbeelding
Hans Hoorman

GS van Overijssel vraagt minister andermaal om hulp voor PAS-melders

do 10 november 2022 Hardenberg

Na een brandbrief in maart met een dringende oproep om de voor PAS-melders noodzakelijke acties te ondernemen, heeft het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel deze week opnieuw een brandbrief geschreven aan minister van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal, met een vraag om hulp.

GS vraagt de minister onder andere voor de acute knelgevallen nog meer snelheid te maken met een financiële regeling voor het compenseren van PAS-melders die in een handhavingstraject zijn beland. “Met die compensatie kunnen zij zelf stappen zetten zoals het aanpassen van de bedrijfsvoering of het aankopen van stikstofruimte. Voor een structurele oplossing moeten we PAS-melders legaliseren om zo handhaving te kunnen afwijzen. Onze pogingen daartoe lopen op niets uit. Wij vragen u om een regeling waarmee spoedig stikstofruimte wordt verworven en een pakket onontkoombare bronmaatregelen waarmee deze ruimte ook daadwerkelijk kan worden gebruikt om PAS-melders te legaliseren. De inzet van dwingende instrumenten is daarbij volgens ons onvermijdelijk om twee redenen. Allereerst verloopt het verwerven van stikstofruimte moeizaam, onder meer door het verbod op staatssteun. Daarnaast is het legaliseren van PAS-meldingen nu niet mogelijk omdat, bij gebrek aan andere maatregelen om de natuurdoelen te halen, vrijgekomen stikstofruimte eerst ten goede moet komen aan de natuur,” aldus GS. Het college nodigt de minister uit om samen in gesprek te gaan met de betrokken PAS-melders. 

Dwangsommen

PAS-melders zijn agrarische bedrijven met een relatief kleine uitstoot of die ver van Natura2000-gebieden liggen, waardoor er in het verleden geen vergunning nodig was. Alle betrokken bedrijfssituaties moeten echter nu worden gelegaliseerd. Voor de betrokken boeren betekent dit dat zij hun veestapel drastisch moeten verkleinen als er niet binnen enkele maanden oplossingen worden gevonden. Als deze oplossingen niet gevonden worden, dan krijgen zij elke drie maanden een mega dwangsom van bijna 120.000 euro. Veehouderijen die met handhaving worden geconfronteerd krijgen een begunstigingstermijn van circa 4 tot 6 maanden om de overtreding te beëindigen. 

Faillissementen

GS schrijven in hun brief dat de provincie al sinds 2018 verzocht wordt handhavend op te treden tegen de stikstofuitstoot door tientallen zogenaamde PAS-melders. “Keer op keer heeft de provincie Overijssel handhavend optreden categorisch geweigerd. Ondanks al onze inspanningen en ondanks alle juridische adviezen, bijgestaan door de landsadvocaat, bleek nog langer afzien van handhaving geen optie,” aldus GS, dat aangeeft dat sommige bedrijven door gebrek aan een oplossing nu afstevenen op een faillissement. “Met u willen we zorgen dat dit niet gebeurt. Als provincie spannen we ons maximaal in om tot een oplossing te komen, maar we lopen tegen de grenzen van onze mogelijkheden aan.”

Afbeelding
Concert Roon Staal in het Witkerkje Hardenberg 5 uur geleden
Inge (links) en Marjon storten zich op 25 mei vol enthousiasme en met overgave op de 21 km voor 'Het Gehandicapte Kind'.
Mega Wandel Marathon voor 'Het Gehandicapte Kind' Hardenberg 8 uur geleden
Young woman having a peaceful moment.
Gratis training Mindfulness Ommen 9 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder aangehouden na eenzijdig ongeval in Geerdijk Twenterand gisteren
Afbeelding
Rover baalt van staking bij Arriva Twente Hardenberg 3 mei, 14:49