Afbeelding

Continuering bufferplekken AZC ondanks toenemende overlast niet uitgesloten

vr 19 augustus 2022 Hardenberg

Het college van B&W van Hardenberg zegt niet bij voorbaat ja of nee tegen een eventueel verzoek van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) om de inzet van 25 van 50 bufferplekken in het AZC in Heemserveen na oktober te continueren. Per oktober loopt namelijk het contract af dat het college met het COA heeft gesloten over de inzet van 25 van 50 bufferplekken in het AZC. “Uitsluitend op basis van een schriftelijk en onderbouwd verzoek van het COA zullen wij een afweging over eventuele continuering maken. Hierbij zullen wij inzetten op een voor Hardenberg acceptabele situatie”, aldus het college dat de huidige overlast niet bij die afweging wil betrekken omdat er een schrijnend tekort aan opvangplekken voor asielzoekers is.

Een en ander schrijft het college in antwoord op vragen van de fracties van VVD, CDA, 50Plus, PvdA, Opkoers.nu en Onafhankelijk raadslid P.C. van der Wel over overlast gevende bewoners van het AZC in Heemserveen. 

Overlast neemt toe

De partijen constateren in een brief van 20 juli aan het college dat de klachten van overlast door asielzoekers toeneemt. Het college bevestigt een toenemende overlast door ongewenst gedrag en stelt dat er maximale inspanningen worden gepleegd om het ongewenste gedrag aan te pakken. Zo worden onder meer extra BOA’s aangetrokken voor toezicht en handhaving. Daarnaast vindt er overleg plaats met de politie, het OM en het COA, maar ook met ondernemers over een zo efficiënt mogelijke aanpak. “Daarbij valt te denken aan de inzet van gedragsregels op het AZC, winkelverboden en de inzet van straf- en bestuursrecht,” aldus B&W. 

Het college geeft aan dat de burgemeester daarnaast de staatssecretaris schriftelijk heeft geïnformeerd over de lokale situatie en heeft aangedrongen op een stringenter asielbeleid. Verder stellen B&W dat de staatssecretaris inmiddels een werkbezoek aan het AZC en de winkeliers in het centrum van Hardenberg heeft gebracht en dat de situatie voortdurend ook in het ‘Omwonenden overleg’ wordt besproken.

Doe aangifte!

Mede op advies van de politieke partijen blijft het college voortdurend wijzen op het belang van het doen van aangifte(s) bij incidenten. Het college geeft aan dat met name ook de politie toename van overlast en strafrechtelijke feiten, gepleegd door asielzoekers, ervaart. Het college heeft dat besproken met het Openbaar Ministerie. “Op het moment dat er aangiftes zijn en er is sprake van herhaalde aangiftes tegen een persoon, dan zal de burgemeester niet schromen deze persoon een gebiedsverbod voor de kern Hardenberg op te leggen,” aldus het college in beantwoording op de vragen van de politieke partijen. 

Afbeelding
Nieuw lid pastoraal team St. Marcellinusparochie Twenterand 4 uur geleden
Afbeelding
Pinksterpret in Hardenberg Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim kampioen en promoveert naar de eerste klasse Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Verkiezingsbijeenkomst Europese Verkiezingen Hardenberg 5 uur geleden
Openingszet door Marnix Willems
Jan Schippers wint 3e AD&M Vaart en Vecht sneldamtoernooi. Sport Ingezonden 8 uur geleden