Afbeelding

25 bufferplekken in azc Hardenberg voor noodopvang asielzoekers

vr 15 oktober 2021 Hardenberg

In het asielzoekerscentrum Hardenberg mogen 25 bufferplekken tijdelijk gebruikt worden voor noodopvang van asielzoekers. Dat heeft het college van B&W besloten na een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. 

Burgemeester Maarten Offinga: “Als gemeente Hardenberg nemen we onze verantwoordelijkheid in het opvangen van vluchtelingen door al 700 vluchtelingen op te vangen. We zetten graag een stapje extra en stellen nog eens 25 plekken beschikbaar. Dat doen we binnen de goede afspraken die we met het COA gemaakt hebben. Ik benadruk dat deze 25 extra plekken alleen gebruikt worden voor kwetsbare mensen die hun land ontvlucht zijn omdat het daar niet veilig is”.

In het asielzoekerscentrum (azc) Hardenberg worden op dit moment 700 asielzoekers opgevangen. Daarnaast zijn er 50 bufferplekken. Deze zijn bedoeld als uitwijkmogelijkheid (time-out plekken), voor conflictsituaties, om te gebruiken bij ziekte in het azc of om te kunnen inspelen op crisissituaties. Het COA kan deze plekken alleen inzetten na toestemming van de gemeente. 

Omdat de azc’s in Nederland momenteel volledig bezet zijn en er nu veel Afghaanse vluchtelingen naar Nederland komen, is het COA dringend op zoek naar opvangplekken. Het COA heeft de gemeente Hardenberg gevraagd om de bufferplekken in het azc Hardenberg beschikbaar te stellen. Ook doet het COA een dringend beroep op andere gemeenten in Nederland om noodopvang te realiseren. 


Het college van B&W geeft toestemming voor het gebruiken van 25 bufferplekken

Het college van B&W heeft na afstemming met het COA besloten om 25 bufferplekken voor maximaal één jaar beschikbaar te stellen voor asielzoekers die hun land zijn ontvlucht omdat het daar niet veilig is. Volgens het college is het niet mogelijk om alle bufferplekken te gebruiken. Een deel van de plekken kan niet gebruikt worden omdat er bijvoorbeeld een gezin van 5 personen verblijft in een kamer met 6 bedden. Het is niet wenselijk hier een alleenstaande asielzoeker te plaatsen. Verder hebben niet alle bufferplekken een eigen toilet, douche en keuken. Deze sobere opvang kan invloed hebben op de rust en veiligheid binnen het azc. Ook moet er een aantal bufferplekken beschikbaar blijven voor crisissituaties of ziekte binnen het azc. Het college vindt dat er 25 plekken gebruikt kunnen worden zonder dat de veiligheid en leefbaarheid in het geding komt. Ook is er met deze 25 extra bedden een balans tussen barmhartigheid in de samenleving en de veiligheid van die samenleving en de mensen die in het azc verblijven. Het besluit is genomen in goed overleg tussen de burgemeester, de betrokken portefeuillehouder, de gemeenteraad en de omwonenden. B&W hebben het COA in een brief inmiddels toestemming gegeven voor het gebruiken van de bufferplekken. 


Geen asielzoekers die overlast veroorzaken

Onlangs sprak de gemeente Hardenberg met het COA af dat het azc tot maart 2026 in Hardenberg blijft. Belangrijke voorwaarde is dat het aantal ‘niet-kwetsbare asielzoekers uit spoor 2’ uiterlijk op 1 juli 2022 is teruggebracht naar nul. Deze asielzoekers komen uit ‘veilige landen’ en veroorzaken relatief veel overlast. Volgens Maarten Offinga gelden de voorwaarden die de gemeente stelt bij het verlengen van de opvang in Hardenberg ook voor het inzetten van de 25 bufferplekken. “We moeten en willen er zijn voor asielzoekers die hun land zijn ontvlucht omdat het daar niet veilig is. Die kwetsbare mensen bieden we in Hardenberg opvang. Maar we houden de deur dicht voor de asielzoekers die overlast veroorzaken, zich ernstig misdragen en criminele activiteiten ontplooien”.

Afbeelding
Incluzio Uitvoering Oost krijgt nieuwe naam Twenterand 1 minuut geleden
Afbeelding
Gezonde wandeling in Engbertsdijkvenen Hardenberg 25 minuten geleden
Afbeelding
Jom Hasjoa: Holocaust herdenking in de voormalige synagoge Coevorden 1 uur geleden
Afbeelding
Merchandise laten maken? Dit is wat je moet weten! Partnerbijdrage 4 uur geleden
Afbeelding
Ontmoetingsavond GGZ Hardenberg 5 uur geleden