mourien kieft
mourien kieft G. Brokelman

Jubileumeditie Gramsbergen Lichtstad 2022 in aantocht

wo 24 augustus 2022 Hardenberg

De buurtverenigingen in Gramsbergen en omgeving zijn al weken druk met de voorbereidingen van de Jubileumeditie Gramsbergen Lichtstad 2022. Vrijdag 26 augustus begint het weer, na twee jaar afwezigheid, Gramsbergen Lichtstad 2022. Dit jaar bovendien een bijzondere editie, want de inwoners van Gramsbergen vieren 50 jaar Gramsbergen Lichtstad. 

Straten worden feestelijk versierd en de wagens voor de optocht opgebouwd. Gramsbergen staat gedurende negen dagen bol van activiteiten voor jong en oud; sportief, cultureel en bovenal gezellig! 

Een feest waar je naar toe leeft

Berni Veldsink geboren en getogen in Gramsbergen vertelt het volgende: “Een feest waar je naar toe leeft. Ik ben er mee opgegroeid. Ik woonde als kind aan de Stationsstraat en woonde dus midden in het feestgedruis. In de loop der tijd is er wel iets veranderd. Zo was er vroeger één weekend feest maar nu negen dagen”. Berni had ongeveer 12 jaar geleden zitting in het bestuur.

Ook Maurin Kieft weet niet anders dan dat hij deelneemt aan de Gramsberger Feestweek. Sinds 2019 heeft hij zitting in het bestuur van Gramsbergen Lichtstad. “Ik ben ook geboren en getogen in Gramsbergen en zal er ook nooit meer weggaan”, vertelt Maurin lachend. Beide heren kijken al vanaf kinds af aan uit naar de Feestweek. “Als je een Gramsbergenaar bent, dan is de Feestweek iets speciaals”, vertelt Berni. “Ik durf wel te zeggen dat 90 procent van de Gramsbergenaren uitkijkt naar de Feestweek. En vooral nu het feest al twee jaar geen doorgang kon vinden in verband met de coronamaatregelen”, vult Maurin aan. “Ondanks corona hebben we de afgelopen twee jaar wel een alternatieve feestweek gehad met de Studio Feestweek. Met elkaar hebben we toen een alternatief programma in elkaar gezet. Maar nu kunnen we eindelijk weer”. 

Veel voorpret

Gramberger Lichtstad is ontstaan naar aanleiding van de verjaardag Koningin Wilhelmina, 31 augustus. De straten van Gramsbergen zijn gedurende Gramsbergen Lichtstad versierd en verlicht. Om de sprookjesachtige taferelen goed te kunnen bekijken zijn er routes uitgezet. Die kun je met de auto en op de fiets prima rijden en leiden je langs door de straten van Gramsbergen. “De routes worden gereden door heel veel mensen en is erg bekend ook buiten Gramsbergen. Elke straat of wijk doet mee aan deze route. Het maken van de versiering zorgt voor veel voorpret in elke buurt. Natuurlijk is de ene straat fanatieker dan de ander om de eerste prijs te winnen. Mooi om te zien”, vertelt Maurin. De winnaar van de straatversiering mag de opening van de feestweek verzorgen van het daaropvolgende jaar. Dit jaar verzorgt Buurtvereniging de Ooster Esch de opening. 

50 jaar Lichtstad

Na de opening staat Gramsbergen gedurende negen dagen bol van activiteiten voor jong en oud; sportief, cultureel en bovenal gezellig! “Als je mensen vertelt dat je negen dagen feest hebt, zeggen ze regelmatig ben je niet goed met elkaar daar in Gramsbergen”, vertelt Maurin lachend. “Dit jaar hebben we een vol programma. De eerste zondag is dit jaar bijzonder want staat in het teken van een reünie in verband met vijftig jaar bestaan”. “Toen ik hoorde van een reünie hebben we met onze ‘oude’ groep van het bestuur ons gezamenlijk aangemeld. We zoeken elkaar tijdens de feestweek altijd even op om gezamenlijk een biertje te drinken”, vertelt Berni enthousiast. De reünie staat in het teken van elkaar ontmoeten, oude verhalen ophalen en genieten van een mini-tentoonstelling met beeldmateriaal door de jaren heen. De reünie wordt zondagmiddag opgevolgd door Lazy Sunday, met foodtrucks en muziek, op de combibaan. Op maandag 29 augustus is de INTU Lichtstadloop dwars door het centrum van Gramsbergen.

Masked Singers

 De dinsdagvond stond de laatste jaren in het kader van de ‘Gramsberger Dinnershow’. Dit was een succes, maar door omstandigheden kan dit nu niet meer. “Vorig jaar, tijdens de Studio Feestweek hadden we Masked Singers. Dit werd via livestream uitgezonden. We hadden tien bekende inwoners van Gramsbergen bereid gevonden onherkenbaar een lied te zingen. Het was een succes en daarom laten we dat deze avond terugkomen”. 


Feest voor de hele omgeving

Lichtstad Gramsbergen is uitgegroeid tot een feest voor de hele omgeving. “Dit zie je voornamelijk tijdens de laatste avonden. Maar de Masked Singers, de Achtkamp op zaterdag en de donderdagavond, de avond dat iedereen verkleed is in het thema, zijn onderdelen waar de ‘echte’ Gramsbergernaren bij betrokken zijn”, vertelt Berni. “Vroeger was de zaterdagavond, ook echt voor de Gramsbergernaren, maar ondertussen trekt deze avond ook al meer dan 9.000 bezoekers. Ook het vuurwerk op vrijdag en de optocht op zaterdag trekt veel bezoekers van buitenaf”. Berni geeft aan dat dit voornamelijk komt doordat de horeca voor bands zorgen die veel publiek aantrokken. 

Jeugdprogramma

In het programma wordt ook de jeugd niet vergeten. De afgelopen jaren is de Lichtstad Challenge op afstand gedaan. Nu worden er offline activiteiten georganiseerd op zondag/woensdag en vrijdag. Zo is er de The Golden Egg Games, Bar Hopping Challenge en The Teenagers City of Light Tournament. Alle activiteiten zijn voor de jeugd van 12 tot en met 16 jaar. 

 “Er is een apart Jeugdbestuur en samen met Jong Gramsbergen hebben zij een leuk programma in elkaar gezet. Het is leuk om te zien hoe ook onder de jeugd saamhorigheid is”, vertelt Berni. 

Het bestuur

Maurin heeft sinds 2019 zitting in het bestuur. “Als bestuurslid ben je het hele jaar bezig met de Feestweek. Maar tijdens de Feestweek ben je er heel druk mee. Je brengt als bestuur veel tijd met elkaar door. Er is een draaiboek, maar je vertrouwt als bestuursleden ook blindelings op elkaar. Het mooie is dat het bestuur een mengelmoes is van ouderen en jongeren. Tijdens de Feestweek ga je naar bed met de ‘oranje polo’ en sta je op met de ‘oranje polo’. Maar als je dan om je heen kijkt, weet je waar je het voor doet. Ik heb ook meteen ‘ja’ gezegd toen ik gevraagd werd. Het is een eer. Ik mag al mijn hele leven genieten van de Feestweek. Dan valt het ook wel mee om zes jaar in het bestuur te zitten. Langer kan ook niet”. “Ik zou ook gelijk wel weer in het bestuur willen. Maar helaas gaat dit niet”, vertelt Berni. 

Saamhorigheid

Op de vraag wat maakt Lichtstad Gramsbergen zo bijzonder antwoordt Berni het volgende: “Dat is de saamhorigheid. Iedereen is bereid om iets te doen. Ook vrijwilligers is geen probleem in Gramsbergen. Dit is denk ik wat Gramsbergen uniek maakt. Soms ontstaat uit het niets iets moois met elkaar. We hebben altijd lol met elkaar”.

“Het mooist vind ik als ik op de maandagavond voorafgaand door het dorp fiets. Dan begint het voor de meeste inwoners. Iedereen is buiten en met elkaar bezig met de versiering. De saamhorigheid krijgt een ontzettende boost door de Feestweek”, eindigt Maurin het gesprek. 

Gramsbergen Lichtstad 2022 duurt tot en met zaterdag 3 september. Kijk voor het volledige programma op www.gramsbergen.nl/oranjevereniging, de Lichtstad App of op de Facebookpagina Oranjevereniging Gramsbergen e.o.

Thomas Remmink van Den Ham in actie
ATC '65 en Den Ham in evenwicht na deel 1 Sport Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Sjoeltoernooi bij de Schoevers uit Westerhaar Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Mishandeling op Klepperplein in Hardenberg: Getuigen gezocht Hardenberg 14 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde zonnige Baalderborg Motorrun Hardenberg 15 uur geleden
Afbeelding
SV Gramsbergen op koers voor 3e periodetitel Sport Ingezonden 15 uur geleden