Het jongensteam van Hardenberg '85 zorgde voor een feestelijk afscheid van trainer Mans Spijkers, die zij node gaan missen.
Het jongensteam van Hardenberg '85 zorgde voor een feestelijk afscheid van trainer Mans Spijkers, die zij node gaan missen. G. Brokelman

Mans Spijkers neemt afscheid

ma 23 mei 2022 Hardenberg

Een meter droge worst, een pakket met streekproducten, een vleesschotel, een foto van het elftal en heel veel lovende woorden. Dat alles en meer viel Mans Spijkers zaterdag ten deel bij voetbalvereniging Hardenberg ‘85, waar hij afscheid nam als trainer van de JO15-1. “Ik had het niet verwacht, maar het was een leuke verrassing,” reageert de 71-jarige trainer daags na zijn afscheid. 

“Mans is een trainer geweest vol passie en beleving voor het voetbal en met vooral veel geduld om de jeugdspelers het voetballen bij te brengen,” stelt voetballeider Annet Runherd. Naar haar mening is de trainer in en om de voetbalvelden in Hardenberg zeer bekend en wordt hij herkend door heel veel spelers, die hij de afgelopen 35 jaar training heeft gegeven. 

Mooie carrière

Mans heeft vanaf zijn jonge jeugd tot en met zijn 35ste jaar gespeeld bij HHC op het hoogste niveau. Daarna is hij door HHC gevraagd om de rol als jeugdtrainer op zich te nemen. Het was aanvankelijk de bedoeling dat hij daarvoor trainerscursussen zou volgen. Door omstandigheden is dit nooit gebeurd. Wat echter geen probleem bleek. Zonder deze cursussen lukte het uitstekend om de jeugdteams het voetbal bij te brengen en vaak met succes.

Actief blijven

Naast HHC heeft Mans ook tien jaar als jeugdtrainer bij Gramsbergen training gegeven. Vanuit Gramsbergen is hij vervolgens naar Hardenberg’85 gegaan. Daar heeft hij de afgelopen vijf jaar training gegeven aan de JO17, JO13 en JO15. “Het is prachtig om de jeugd het voetbalspel bij te brengen,” aldus Spijkers, die het spelletje ook zelf nog steeds leuk vindt. Om die reden gaat hij in de toekomst misschien nog wel weer iets voor HHC of de Scouting doen. “Het is nog niet helemaal rond, maar ze hebben het wel gevraagd en ik overweeg om dat wellicht te gaan doen,” vertelt de bescheiden Hardenberger, die met name door de jongens bij Hardenberg ‘85 node gemist gaat worden. Vanwege zijn vertrek werd hij zaterdag door de jongens op de fiets van huis gehaald om gezamenlijk op het sportpark feestelijk afscheid te nemen. 

Naast het trainen van de eigen jeugdteams bij Hardenberg’85 begeleidde Mans tot op vorig jaar bij HHC ook nog jonge jeugdtrainers bij HHC. Hij deed dit samen met zijn zoon Lucien. “Dat was prachtig om het samen met hem te doen,” aldus Spijkers, die in de toekomst vast ook nog vaak te vinden zal zijn aan de velden van HHC ook al traint hij geen eigen team meer. “Ik ga het vanwege mijn leeftijd wat kalmer aan doen, maar de voetbalsport laat ik zeker niet los. Daar blijf ik van houden.”

Openingszet door Marnix Willems
Jan Schippers wint 3e AD&M Vaart en Vecht sneldamtoernooi. Sport Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
Vrouwen van Nu 'gaan naar Alaska' Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
TV De Bosbaan ontvangt cheque van Rabobank voor verduurzaming accommodatie Twenterand 2 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsmarkt bij Dedemkerk in Dedemsvaart Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Skatepark Kruserbrink feestelijk heropend Hardenberg 3 uur geleden