Afbeelding

Vertelconcert over Frieda Belinfante

do 7 maart 2024 Coevorden

De Internationale Vrouwendag in Coevorden wordt op donderdag 14 maart afgesloten met het vertelconcert ‘Frieda’ in het Synagoge-museum aan de Kerkstraat 36. Het vertelconcert wordt uitgevoerd door celliste Oihana Puga en pianiste Lineke lever.Kunstenares Marieke Gaymans maakt tijdens de avond een passend kunstwerk. De voorstelling start om 19.30 uur. De entree is 10 euro. Vrienden van SSC betalen 7,50 euro. Opgave is sterk aan te bevelen. Dit via secretaris@synagoge-coevorden.nl onder het motto: vol is vol.

Het vertelconcert gaat over het muzikale multitalent Frieda Belinfante (1904-1995). Het bijzondere van dit concept is dat verhaal, muziek en beeld samenkomen in één voorstelling. Frieda Belinfante verklaarde vlak voor haar dood dat ze ‘vijftig jaar te vroeg werd geboren’. Ze was de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland. Daarnaast was ze celliste, verzetsvrouw en lesbienne avant le lettre. Ze trad op in Het Concertgebouw maar haar carrière werd uiteindelijk gedwarsboomd door de Tweede Wereldoorlog. Als dochter van een Joodse vader werd ze zeer actief in het verzet en was onder andere één van de initiatiefnemers van de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam en zij vervalste persoonsbewijzen. Ze vluchtte uiteindelijk via Zwitserland naar Amerika, waar ze de Amerikaanse nationaliteit aannam. In Nederland was Frieda bevriend met collega-kunstenaars als Willem Sandberg en musici als Rosa Sier en Hans Schouwman. Veel van haar overleefden de oorlog niet.

Tijdens het concert staat alle muziek in dienst van het verhaal over Frieda Belinfante. Oihana & Lineke spelen onder meer muziek van: Daniel Belinfante, Henriette Bosmans, Ernest Bloch, Camille Saint-Saëns, Antonin Dvorák en Fanny Mendelssohn. Daarnaast vertellen ze uitgebreid haar verhaal, zodat de luisteraars meegenomen worden in het leven van deze ‘sterke vrouw’.

Karin van Dijk
Oudjes even sToren 8 minuten geleden
Afbeelding
Andere koers.nu Hardenberg 40 minuten geleden
Afbeelding
Aanrijding op kruising Witmanweg en Weverijweg in Slagharen Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Opening expositie meidenatelier Hardenberg Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur-bestuurder Mijande Wonen Hardenberg 19 uur geleden