Afbeelding
poll

Meer erkenning voor het Nedersaksisch?

vr 26 mei 2023 Hardenberg

Aan de Industrieweg in Dedemsvaart is op het plaatsnaambord de aanduiding ‘Gemeente Hardenberg’’ bekladt en bekrast. Er is in de berm een houten bord geplaatst met de aanduiding ‘De Voart’’. Een actievoerder die niet met naam bekend wil worden laat weten dat hij/zij niets te maken heeft met het vandalisme van het officiële bord. Dit was al reeds gebeurd voordat het bord met de aanduiding ‘De Voart’ er kwam te staan.

 “De reden dat ik het bord daar heb neergezet heeft te maken met de erkende regionale taal die in deze contreien wordt gesproken; het Nedersaksisch. De gemeente Hardenberg heeft zich tot op heden nog niet ingezet om het Nedersaksisch (erkend als regionale taal onder het Europees handvest voor regionale talen en talen van minderheden) te beschermen en bevorderen. In tegenstelling tot andere gemeenten (zoals Rijssen-Holten) heeft Hardenberg dus overigens ook nog geen tweetalige plaatsnaamborden. Als voorvechter van de emancipatie en wettelijke gelijktrekking van de regionale talen in Nederland pleit ik voor systematisch andere aanpak vanuit zowel landelijke als regionale overheden op het gebied van zichtbaarheid van de taal, onderwijs over en/of in de taal en recht op het gebruik van de taal in communicatie met en binnen de overheid etc.”, laat de anonieme actievoerder weten. Het tweede bord is inmiddels geplaatst aan de Haardijk.

Sinds 1998 erkent Nederland het Nedersaksisch als taal, onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. In 2018 trad het Convenant Nedersaksisch in werking, waarbij de regionale overheden in het Nedersaksisch-talige deel van Nederland aangeven zich in te spannen voor het behoud en de bevordering van het Nedersaksisch; dit is echter niet rechterlijk afdwingbaar.

POLL

Er moet meer erkenning komen in Hardenberg voor het Nedersaksisch

Ja ook in de gemeente Hardenberg moet er meer aandacht zijn voor Nedersaksich

Nee, dit is absoluut niet nodig. Al die dialecten zijn alleen maar verwarrend

Afbeelding
Merchandise laten maken? Dit is wat je moet weten! Partnerbijdrage 1 uur geleden
Afbeelding
Ontmoetingsavond GGZ Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Dodenherdenking Twenterand 3 uur geleden
Afbeelding
Moestuintjes 'in verhuur' Hardenberg 4 uur geleden
Ook de Ierse formatie The Trutones zijn van de partij bij de tweede editie van Stoeterock in Bergentheim.
Stoeterock met drie stevige bands Hardenberg 4 uur geleden