Afbeelding

Tot de kern komen

wo 5 juli 2023 Politiek lokaal

Onze gemeente telt ruim 62000 inwoners daarvan wonen er bijna 20.000 in Hardenberg/Heemse en een kleine 13.000 in Dedemsvaart, de zgn grote kernen. De rest is verdeeld over de overige 27 kernen en die verschillen onderling; van Balkbrug 3995- tot Anevelde met 45 inwoners. Wat ze echter gemeen hebben is een groot gevoel van saamhorigheid, hoe kleiner de kern hoe groter dat gevoel en daar is niks mis mee, dat is iets waar je trots op mag zijn.

Kleine kernen

Dat een kleine kern wel degelijk iets voor elkaar kan krijgen bewees De Krim. Door een enorme inzet van vrijwilligers realiseerde De Krimse Kracht het MFA De Beuk maar ook de onlangs geopende ontmoetingsplek De Kniepe in Radewijk mag er zijn. Vaak worden dergelijke initiatieven in gang gezet door het Plaatselijk Belang. En om die PB’s te steunen hebben wij al jarenlang gepleit voor een kernenbeleid. Maar al te vaak horen we van bestuursleden: we kunnen moeilijk nieuwe bestuursleden krijgen en al het werk komt op enkelen neer. 

Jonge mensen hebben weinig tijd en trek in een functie waar je een grotere kans hebt op kritiek dan op applaus. En toch zijn die Plaatselijke Belangen o zo belangrijk, zij weten wat hun inwoners willen met hun dorp wat voor hen van belang is om de woonomgeving leefbaar te houden.

Dorpsvisies                                                                           

Veel van de 31 PB’s die onze gemeente telt, hebben al dan niet gezamenlijk, een dorpsvisie opgesteld, de eerste van Balkbrug in 2017 is deels omgezet in beleid. Maar er zijn er meer en er komen nog meer. Daar moet wat mee worden gedaan!

Speerpunten       

De lokale partij OpKoers.nu heeft in haar verkiezingsprogramma het volgende speerpunten opgenomen:                                    
Van Plaatselijke Belangen en Wijkverenigingen wordt veel gevraagd om hun eigen leefomgeving te verbeteren. Niet elk Plaatselijk Belang of elke Wijkvereniging beschikt over de nodige kennis of menskracht om aan die vraag te voldoen. Daar waar nodig moet er gemeentelijke ondersteuning komen.

Kernenbeleid    

Als partij zijn we blij dat het kernenbeleid in het najaar op de agenda komt. Onze inzet is een beleid waar de inwoners van onze kernen mogelijk gemaakt wordt op eenvoudige wijze projecten te realiseren. Wij zien wel een rol voor de gemeente maar dan als uitvoerder van de plaatselijke wensen waarbij eerst gekeken wordt wat wel kan en waarbij niet voor elke oplossing een moeilijkheid wordt gezocht.

Wim Kloekhorst, fractiesecretaris 

OpKoers.nu

Afbeelding
Aanrijding op kruising Witmanweg en Weverijweg in Slagharen Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Opening expositie meidenatelier Hardenberg Hardenberg 17 uur geleden
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur-bestuurder Mijande Wonen Hardenberg 17 uur geleden
Afbeelding
Eigenaar gezocht voor goederen in lopend onderzoek Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
Speelotheek Tjoek Tjoek sluit haar deuren Hardenberg 19 uur geleden