Het eerste schaaktoernooi was op 24 februari 1973 in 'De Schakel'
Het eerste schaaktoernooi was op 24 februari 1973 in 'De Schakel'

Schaaktoernooi Hardenberg viert vijftig jarig jubileum

di 2 april 2024 Hardenberg

Schaakvereniging Hardenberg is verheugd over het feit dat zij, op zaterdag 6 april, voor de vijftigste keer gastheer mag zijn van het Hakkers Autotechniek Schaaktoernooi. De opening van deze dag start om 10.00 uur. De prijsuitreiking vindt plaats rond 17.00 uur.

Voor deze speciale editie zullen naar verwachting meer dan honderd schakers elkaar treffen in het ‘Vechtdal College’ aan de Burgemeester Schuitestraat 3. De locatie van het schaaktoernooi is op loopafstand van het treinstation. 

Gerenommeerde Grootmeesters als Lucas van Foreest, Sipke Ernst en Erik van den Doel zijn enkele winnaars uit de rijke historie. Ook internationale meesters uit Duitsland en de Grootmeester Ulf Andersson zijn deze dag van de partij. De sterke opening preparatie van de Zweed, heeft hem in de jaren ’90 zijn eigen variant opgeleverd in het schaakspel; de Andersson variant.

In de loop der jaren heeft het toernooi regionale allure verworven. Naast een trouwe opkomst van geroutineerde senioren schakers, zorgt de vernieuwde belangstelling van jongeren voor een frisse diversiteit. De afgelopen editie viel ten prooi aan de Russische advocaat Gimanov,

 

Historie

Schaakvereniging Hardenberg heeft in haar achtentachtig jarig bestaan een stevige fundering gelegd voor de schaaksport in Overijssel. Het eerste schaaktoernooi was op 24 februari 1973 in ‘De Schakel’. (zie afbeelding) Er waren toen 60 deelnemers. Mullers Meubelen sponsorde het toernooi vanaf 1974 18 jaar lang, waarna OBO banden het voor tien jaar overnam.

 

Schaken is hip

Deze hippe en versnelde schaakvorm rekent voorgoed af met het stoffige imago van de sport. De tijdsdruk waaraan de schakers blootgesteld worden, is een kritieke factor en blijkt een garantie voor bizarre ontknopingen. Naast de echte specialisten is er ruimte voor jeugdtalent, sterke clubschakers en natuurlijk thuisschakers en bezoekers. Alle spelers worden naar sterkte ingedeeld, in poules van acht personen.

Dit toernooi helpt de organisatie in haar missie om de schaaksport voor een breder publiek toegankelijk te maken Dit toernooi is een succesvol initiatief van Schaakvereniging Hardenberg met ondersteuning van hoofdsponsor Hakkers Autotechniek en Gemeente Hardenberg. 

Afbeelding
Taalschool Hardenberg is verhuisd Hardenberg 4 minuten geleden
Afbeelding
Ontdekkingstochten in het stadshart van Hardenberg, in het IP Hardenberg 55 minuten geleden
Afbeelding
Gemeente nieuws week 17 Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
alfa-college zet in op mentale gezondheid studenten Nieuws Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
PCBS De Hoekstee viert eeuwfeest Hardenberg 2 uur geleden