Afbeelding

Cyclocrossspektakel in Sibculo

wo 30 november 2022 Hardenberg

De bos- en gravelpaden rond Bistro Festa in Sibculo vormen op zondag 4 december het strijdtoneel van de derde editie van de GOW Sibculo, een cyclocrosswedstrijd die onderdeel uitmaakt van de GOW-competitie. Mede dankzij een passage over het strand bij de Bistro biedt de wedstrijd een spectaculair kijkspektakel voor de toeschouwers.

De GOW-competitie bestaat al sinds 1966, toen de Gelderse en Overijsselse Wielerverenigingen het tijd vond voor een laagdrempelige competitie voor liefhebbers van cyclocross, de sport die in Nederland en België beter bekend is als veldrijden. Verschillende verenigingen hebben toen samen, en onder auspiciën van de KNWU, de competitie opgezet. Sinds 2019 organiseert de WielerToerClub Vroomshoop (WTC) een eigen GOW-wedstrijd. Die vindt opvallend genoeg niet plaats in Vroomshoop, maar in Sibculo. “Dat danken we vooral aan de familie Bosman, een echte wielerfamilie”, legt WTC-voorzitter Bert Lüchies uit. “Gertjan Bosman is veldrijder en mountainbiker op hoog niveau en ook zijn vader Rob was verdienstelijk wielrenner. De zus van Rob runde destijds het paviljoen aan de recreatieplas bij villapark De Vlegge. Zij vond dat het wel leuk zou zijn om daar zo’n evenement te organiseren. De omgeving leent zich er ook prima voor. Je kunt er een uitdagend parcours maken: deels over de MTB-route, de gravelpaden door het park en over het strand, en met een mooie combinatie van hoogteverschillen en zandpartijen. Bovendien heel geschikt voor wie wil komen kijken. De start/finish is pal voor het terras van de Bistro”.

Naar verwachting komen er zondag zo’n 200 tot 250 deelnemers in actie, verdeeld over diverse klassen. “Het mooie van de GOW-competitie is dat het echt laagdrempelig is. Iedereen met een KNWU-wedstrijdlicentie kan meedoen, aan de hele competitie maar een individuele wedstrijd rijden kan ook. En heb je geen licentie, maar lijkt het je toch leuk om mee te doen, dan kun je deelnemen in de fun-klasse. Daarvoor kun je je nog op de dag van de wedstrijd aanmelden”.

Maar het zou een vergissing zijn te denken dat er vanwege het laagdrempelige karakter van de wedstrijd niet ook op niveau gesport wordt. Lüchies: “Er valt weliswaar niets te winnen, maar sommige deelnemers rijden alsof er een wereldbeker op het spel staat. Bij de Amateurs en Elite wordt serieus hard gefietst. De wedstrijden vormen ook een mooie leerschool voor veldrijders en wielrenners om zich te ontwikkelen. Er is opmerkelijk veel talent uit voortgekomen”.

De GOW-Sibculo start om 9.30 uur met de jeugd. De fun-klasse start als laatste, om 13.30 uur.

Afbeelding
Afbeelding
dav
Beleef water in de meivakantie Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
Oudheidkundige Vereniging verwelkomt nieuwe voor zitter Twenterand 16 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening van het zwemseizoen bij Het Heuveltjesbosbad Hardenberg 16 uur geleden
Afbeelding
'Vijvertuinen' opent poort Hardenberg 17 uur geleden
Afbeelding
Sientje is ERELID bij Buurtvereniging Sluis 6-7 Hardenberg Ingezonden 18 uur geleden