De kinderen keken zich de ogen uit bij de Alpaca's van kinderboerderij Dekibo.
De kinderen keken zich de ogen uit bij de Alpaca's van kinderboerderij Dekibo. Dikkertje Dap

‘Ervaring en beleving is heel belangrijk’

ma 20 september 2021 Dedemsvaart

“Ze zijn even naar de Alpaca’s bij kinderboerderij Dekibo in Dedemsvaart”, wordt gezegd als ik bij Kindcentrum Dikkertje Dap op de groep kom, vertelt Ingrid Cobbenhagen. Het lijkt zo gewoon, maar het is eigenlijk heel bijzonder. 

Ingrid is een van de pedagogische coaches bij Stichting Welluswijs. “Dit soort uitjes, zoals naar de Alpaca’s, levert zoveel leer/ontwikkelmomenten op,” stelt ze.  

Andere prikkels

“Doordat kinderen hele andere prikkels ervaren tijdens uitjes dan dagelijks op de groep, worden er tijdens uitjes ook andere vaardigheden van kinderen gevraagd. Denk simpelweg bijvoorbeeld aan langs de weg lopen. Op de weg rijden auto’s. Hoe zorg je dat kinderen zich daar bewust van worden? Hoe leer je kinderen dat lopen op de stoep veilig is als er zoveel moois te zien is onderweg, waardoor je afgeleid kan worden? Best een uitdaging en een grote verantwoordelijkheid ook.”

Evacuatiekoord

Wanneer jonge kinderen een uitje ondernemen buiten het kindcentrum, dan lopen ze voor de veiligheid aan een evacuatiekoord, waarbij een pedagogisch medewerker voorop loopt om de weg te leiden en eentje achteraan loopt. Wat zie ik allemaal op weg naar de Alpaca’s? Auto’s, huizen groot, klein, benzinestation, garage. Er is heel veel te benoemen, mooie momenten voor kinderen om te ervaren. En door ervaren en beleven leren kinderen heel veel,” stelt Ingrid. 

“En dan bij de Alpaca’s. Ohh, ze zijn best groot, komen ze dichterbij, dat is toch wel spannend, kan ik ze aaien, ik wil niet dichterbij of mag het hek open? De dieren zijn zacht en hebben verschillende kleuren. Zoveel momenten waar je op in kunt spelen als pedagogisch medewerker om een kind te ondersteunen in zijn ontwikkeling. Soms zijn pedagogisch medewerkers zich daar even niet bewust van, want ze willen immers de kinderen een leuke dag bezorgen en daar is dit onderdeel van. Daarom is de pedagogisch coach op locatie om hen er bewust van te maken hoe zij elke dag weer bijdragen aan de ontwikkelingsdoelen van kinderen passend bij hun leeftijd.

Dedemsvaart

Afbeelding
Leer alles over fotograferen met je smartphone Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Expositieseizoen van Kunst onder de Wieken van start Ommen 10 uur geleden
Afbeelding
Sjoeluitslag van De Krim Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Scholen in Slagharen herdenken Hardenberg 11 uur geleden
Proefkamer het Reestdal
Leerlingen van de Langewieke krijgen een kookworkshop bij Proefkamer het Reestdal. Hardenberg Ingezonden 11 uur geleden