Afbeelding

Twenterand en Hengelo bundelen krachten voor passende asielopvang in hun gemeenten

vr 5 april 2024 Twenterand

Conform de Spreidingswet is het toegestaan om opvangplekken voor vluchtelingen, tussen verschillende categorieën, binnen regio’s en subregio’s uit te wisselen. Op voorwaarde dat het totale aantal benodigde opvangplekken voor asielzoekers en statushouders wordt gehaald. Twenterand en Hengelo hebben hun krachten gebundeld en zijn tot overeenstemming gekomen over deze kwestie.

De opgave die gemeenten hebben is een ingewikkelde puzzel. Het gaat niet alleen over opvangplekken, maar over mensen. Steeds meer mensen zoeken een veilig onderkomen in Nederland. De opvang van reguliere asielzoekers, Oekraïense vluchtelingen én een woning vinden voor mensen met een verblijfsvergunning, is een ingewikkelde puzzel voor het Rijk, provincies, gemeenten, uitvoeringsorganisaties en omwonenden.

Kleine locatie die past bij Twenterand

Volgens de Spreidingswet is Twenterand verantwoordelijk voor het opvangen van 183 asielzoekers. Gezien het landelijke en dorpse karakter van Twenterand, wordt de voorkeur gegeven aan kleinschalige opvang waarbij er niet meer dan 100 mensen op een locatie worden opgevangen. Een dergelijke kleine locatie past beter bij een gemeente als Twenterand.

Om een relatief kleine opvanglocatie te realiseren, hebben Sander Schelberg, burgemeester van Hengelo, en Roel Koster, wethouder van Twenterand, samengewerkt om opvangfaciliteiten te ontwikkelen die aansluiten bij de identiteit van hun gemeenten. Waar Twenterand de voorkeur geeft aan een kleinere opvanglocatie, heeft het stedelijke Hengelo meer ruimte voor grotere opvanglocaties. Daarnaast hebben beide gemeenten verschillende quota voor het aantal opvangplekken dat zij moeten realiseren. Door plekken uit te wisselen, wordt het aantal opvangplekken beter afgestemd op de behoeften van elke gemeente en de mensen die opgevangen worden. 

Betere match tussen gemeenten en opvanggroepen

Twenterand zou oorspronkelijk 183 asielzoekers moeten opvangen, terwijl Hengelo ruimte heeft voor nog eens 83 extra plekken bovenop hun quota. Om dit in balans te brengen, heeft Hengelo ingestemd met het opvangen van 83 extra asielzoekers, terwijl Twenterand 83 extra Oekraïense vluchtelingen zal opvangen. De Oekraïense vluchtelingen worden ondergebracht in bestaande opvanglocaties in Twenterand. Hierdoor kan de gemeente een meer passende en kleinschalige opvang voor asielzoekers realiseren. Door deze samenwerking tussen gemeentes, wordt er een betere match gerealiseerd tussen gemeente en opvanggroepen. 

De samenwerking tussen Sander Schelberg en Roel Koster werd publiekelijk bekendgemaakt tijdens de Twentse Regietafel Asielinstroom (TRA). Deze tafel biedt een platform voor bestuurders van de 14 Twentse gemeenten om gezamenlijk lokale en regionale uitdagingen met betrekking tot de opvang van asielzoekers aan te pakken.

Afbeelding
Verkiezingsbijeenkomst Europese Verkiezingen Hardenberg 7 minuten geleden
Openingszet door Marnix Willems
Jan Schippers wint 3e AD&M Vaart en Vecht sneldamtoernooi. Sport Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
Vrouwen van Nu 'gaan naar Alaska' Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
TV De Bosbaan ontvangt cheque van Rabobank voor verduurzaming accommodatie Twenterand 2 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsmarkt bij Dedemkerk in Dedemsvaart Hardenberg 3 uur geleden