De beelden werden onthuld door cultuurcoördinator Petra Stokvisch, kunstenaar Irma Horstman en Shakira Gerrits en Jorinde Kuiterman.
De beelden werden onthuld door cultuurcoördinator Petra Stokvisch, kunstenaar Irma Horstman en Shakira Gerrits en Jorinde Kuiterman. Gert Stegeman

Onthulling Kunstwerk bij Praktijkschool De Maat

vr 12 april 2024 Ommen

Bij Praktijkschool De Maat in Ommen werd donderdagochtend feest gevierd. Alle leerlingen en docenten van de praktijkschool verzamelden zich aan de achterkant van het schoolgebouw voor de onthulling van een kunstwerk, bedacht door de leerlingen. Dit bijzondere project maakt deel uit van een grootschalig erfgoed- en kunstproject, dat tot stand is gekomen dankzij de nauwe samenwerking tussen Kreativitijd, de scholen, kunstdocenten en andere instanties.

De ceremonie begon met een welkomstwoord van de adjunct- directeur Rineke ter Haar. De onthulling van de drie beelden werd gedaan door cultuurcoördinator Petra Stokvisch van Kreativitijd, kunstenaar Irma Horstman en leerlingen Shakira Gerrits en Jorinde Kuiterman. Daarna vertelde leerling Jorinde Kuiterman over haar eigen kunstproces. Vanuit kennis van archeologie iets bedenken, schetsen en daarna deze vorm uitzagen met blauw piepschuim. Alle ontwerpen van de leerlingen zijn samengevoegd door Irma Horstman tot drie prachtige sculpturen. Irma vertelde bij details van de beelden wat ze voorstelden en welk gevoel de leerlingen bij hun ontwerpen hadden gehad. 

Toost

Na de onthulling volgde een feestelijk momentje met alcoholvrije champagne voor alle leerlingen en een cupcake met cakeprint van de sculpturen. Alle 170 cupcakes werden gebakken door de branche horeca van de school. 

Erfgoed- en kunstproject

Het project is onderdeel van een groter erfgoed- en kunstproject waaraan alle basisscholen en de praktijkschool De Maat uit de gemeente Ommen deelnemen. Bij de praktijkschool is het een meerjarenproject dat loopt tot april 2026, waarbij de onderwerpen archeologie, immaterieel- en materieel erfgoed verdeeld zijn over een aantal schooljaren. Dit unieke project, geïnitieerd door cultuurcoördinator Petra Stokvisch van Kreativitijd, heeft als doel de leerlingen te betrekken bij de rijke geschiedenis van Ommen en hen bewust te maken van cultureel erfgoed.  

Gedurende het project krijgen de leerlingen beeldende lessen van kunstenaar Irma Horstman en verkennen ze de historische omgeving van Ommen o.a. door een bezoek te brengen aan het Historisch Museum in Ommen. Een aantal klassen hebben een gastles ontvangen van een archeoloog van Het Oversticht en zijn op bezoek geweest bij het Stadsmuseum Anno in Zwolle om archeologische vondsten te bewonderen. Onder leiding van de kunstenaar hebben de leerlingen 3D ontwerpen gemaakt van hetgeen zij achter willen laten voor de komende generaties. Uit deze ontwerpen heeft de kunstenaar meerdere sculpturen ontwikkeld. Elk schooljaar wordt dit sculptuur aangevuld door de groep die de school gaat verlaten. De school kan volgens de cultuurcoördinator terugkijken op een prachtige ochtend! 

Dit project wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, gemeente Ommen, provincie Overijssel, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Ars Donandi en de Bylandt Stichting.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Lip en Fransen vangen meeste vis Hardenberg 8 minuten geleden
Afbeelding
PvdAGroenLinks reikt duimen uit Twenterand 22 minuten geleden
Afbeelding
Een nieuw havenseizoen, een mooie samenwerking Hardenberg 38 minuten geleden
Afbeelding
Feestweek Bergentheim wil graag meewerken om de risico's door alcohol gebruik en het rijden onder de aandacht te brengen... Nieuws Ingezonden 59 minuten geleden
Afbeelding
Brand in camper aan De Vechtspille na explosie Hardenberg 13 uur geleden