Afbeelding

Bijzondere Vrijheidscolleges voor basisscholen uit Ommen

vr 19 april 2024 Ommen

Een bijzondere dag was het donderdag 18 april in Theater Carrousel waar 500 leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen uit de gemeente Ommen samenkwamen. De Vrijheidscolleges brengen inspirerende verhalen over vrijheid naar de klas, in Ommen georganiseerd door cultuurcoach Petra Stokvisch van Kreativitijd.

Bij binnenkomst kregen de leerlingen een speciaal kaartje met daarop de tekst: ‘Vrijheid kan niet zonder jou’, een boodschap die de toon zette. Na het horen van spreker Wilma Geldof hadden de leerlingen een beter beeld bij het belang van vrijheid. Geldof, een ervaren schrijfster en voormalig medewerker in de geestelijke gezondheidszorg, was de hoofdspreker van de dag.

In haar boeken ‘Elke dag een druppel gif’ en ‘Het meisje met de vlechtjes’ beschrijft ze levens tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat de kinderen terugbracht naar een tijd waarin vrijheid niet vanzelfsprekend was. Ze vertelde over de twee hoofdpersonen uit haar boeken, die ongeveer even oud waren en uit dezelfde stad kwamen, maar van wie de levens heel anders waren door de oorlog. Een verhaal als NSB-kind en Freddy, een kind die onderdeel was in het gewapend verzet. Ook sprak ze openhartig over haar ervaringen als dochter van een NSB’er. Geldof benadrukte ook het belang van zelfkennis en zelfontwikkeling. “Vaak wordt jullie gevraagd wat je later wil worden, maar wat nog belangrijker is, is wat voor mens je wil zijn,” zei ze tegen de kinderen.

Wethouder Alice van den Nieuwboer opende de dag en deelde haar trots over de rol die de Ommense gemeenschap speelde tijdens de oorlogstijd. Haar verhalen over moed en gemeenschapszin in die moeilijke periode zorgden voor een passend en eervol begin van deze educatieve dag.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
W. v.d. Weide en S. Fransen winnen tweede wedstrijd van de parkvissers Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Incluzio Uitvoering Oost krijgt nieuwe naam Twenterand 5 uur geleden
Afbeelding
Gezonde wandeling in Engbertsdijkvenen Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Jom Hasjoa: Holocaust herdenking in de voormalige synagoge Coevorden 7 uur geleden
Afbeelding
Merchandise laten maken? Dit is wat je moet weten! Partnerbijdrage 9 uur geleden