Afbeelding

Nieuw in Ommen: Welzijn op recept

vr 8 september 2023 Ommen

Jolien Olsman is begonnen als de eerste Welzijnscoach van de gemeente Ommen. Ze ondersteunt inwoners bij het verhogen van welbevinden en veerkracht. De Welzijnscoach is per 1 september twee dagen in de week te vinden in de huisartsenpraktijk Het Zorgkwartier. Ook huisartsen buiten deze praktijk staan in contact met haar.

Soms kan het gebeuren dat mensen niet zo lekker in hun vel zitten. Dat ze door allerlei oorzaken het even niet meer zien zitten, zich alleen voelen, geen contacten meer hebben, zich nutteloos voelen en niet weten hoe ze daar verandering in kunnen brengen. Dit zorgt soms voor onverklaarbare, fysieke klachten. Met deze klachten komen mensen vaak bij de huisarts. Medicatie of een behandeling bij een therapeut helpen maar niet om de klachten weg te nemen.

De laatste tijd worden oplossingen echter minder gezocht in medicatie, maar veel meer in het welzijn en welbevinden van mensen. Wat vinden ze zelf belangrijk en waar willen ze zelf mee aan de slag? Wat kun je bijvoorbeeld doen om weer wat meer onder de mensen te komen, om aan leuke activiteiten in de wijk of buurt mee te doen of om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk op te pakken? De Welzijnscoach helpt inwoners uit de hele gemeente Ommen met deze vragen!

In heel Nederland zijn er meerdere gemeenten die werken met ‘Welzijn op recept’. Dit concept koppelt huisartsen en welzijnsorganisaties direct aan elkaar. De gesprekken met de Welzijnscoach in Ommen zijn gratis. Wel kunnen vervolgactiviteiten kosten met zich meebrengen. Je kunt hierin zelf kiezen wat het beste bij jouw financiële situatie past.


Sociale contacten

“In de gesprekken volg ik de gespreksmethode ‘Positieve gezondheid’. Dat betekent niets anders dan dat we het hebben over dingen waar je (weer) blij van wordt”, legt Jolien Olsman uit. “Ik kijk dan met de inwoners mee welke dingen hij/zij wil oppakken, waar en met wie, om het leven weer een beetje leuker te maken. Dat kunnen activiteiten zijn waar iemand aan gaat deelnemen, maar bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk, om weer meer ritme te krijgen en als het even kan weer meer sociale contacten op te doen. Als diegene graag wil gaan sporten of zingen bij een koor, maar het lastig vindt om alleen naar zo’n activiteit te gaan en geen netwerk heeft die daar iets in kan doen, ga ik de eerste keer gewoon zelf mee. Het gaat er uiteindelijk om dat iemand weer wat doelen voor ogen krijgt, weer meer zin krijgt in het leven. Daar speel ik een rol in. Mensen activeren, zodat ze zich beter in hun vel voelen, helpt soms beter dan een medicijn”, aldus Jolien Olsman.

Afbeelding
Inzameling oud papier Twenterand 1 uur geleden
Arnout , Marijke,  Hugo, Carlijn en Amelie kunnen niet wachten om Nederland achter zich te laten en op wereldreis te gaan.
"We gaan doen waar we van droomden" Hardenberg 2 uur geleden
De organisatie staat te popelen er ook dit jaar weer een fantastisch Agri-weekend van te maken.
Agri-weekend met volop vermaak Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Scootmobieltochten Ommen 7 uur geleden
Afbeelding
Jongeren uit Den Ham helpen Armenië Twenterand 22 uur geleden