Afbeelding

Toekomst Huize Het Laar nog ongewis – Top 6 van mogelijke nieuwe bestemmingen

wo 7 juni 2023 Ommen

Huize Het Laar in Ommen moet als het aan de inwoners van Ommen ligt zijn maatschappelijk bestemming houden. Aan de hand van door burgers opgegeven ideeën heeft de gemeenteraad een top zes opgesteld van mogelijke nieuwe bestemmingen voor het statige pand op landgoed Het Laar. Daaruit scoren meerdere maatschappelijke bestemmingen. Bovenaan het lijstje staat de vestiging van een hospice, gevolgd door horeca, waarbij gedacht moet worden aan een restaurant of een hotel. 

Een museum als bestemming staat op nummer 3drieen als vierde op het lijstje staat een gemeentehuis. Een school staat genoteerd als nummer vijf en als laatste op de top zes wordt als suggestie genoemd commerciële verhuur van het pand. Bovenaan het lijstje staat de vestiging van een hospice, gevolgd door horeca, waarbij gedacht moet worden aan een restaurant of een hotel. Een museum als bestemming staat op nummer drie en als vierde op het lijstje staat een gemeentehuis. Een school staat genoteerd als nummer vijf en als laatste op de top zes wordt als suggestie genoemd commerciële verhuur van het pand.

Participatie

Als een participatieproject zijn door de raad in 2018 de meningen van de inwoners gepeild. Burgers werden actief gevraagd mee te denken over de bestemming van Huize Het Laar. Tijdens de Burendag, op zaterdag 25 september 2018 kwamen de raadsleden zelfs met koek naar de inwoners toe om ideeën op te halen. Ook was een speciale actie voor jongeren op het Vechtdal College georganiseerd. In totaal kwamen 54 inzendingen binnen.

Top 6

De ideeën en suggesties die opgehaald zijn, zijn teruggebracht tot een Top 6. De gemeenteraad wil deze Top 6 meegeven aan het college van burgemeester en wethouders en hen verzoeken om deze te betrekken bij de verdere invulling van huize Het Laar. Het doel om met de inwoners van Ommen tot een totaalplan te komen voor Huize Het Laar is volgens de raad niet gelukt.

Forse renovatie

Huize Het Laar is sinds 1932 eigendom van de gemeente Ommen. De ruimte is momenteel verhuurd aan een ondernemer, die er trouwerijen en andere feestjes organiseert. Deze overeenkomst loopt binnenkort ten einde. Daarnaast moet er hoognodig een forse renovatie plaatsvinden, waarvan de kosten ongeveer één miljoen euro zullen bedragen. En dus staat gemeente Ommen voor een belangrijke keuze. Huize het Laar zou kunnen worden verkocht aan een persoon of aan een organisatie, die er een mooie bestemming voor weet en ook de renovatiekosten voor zijn rekening wil nemen. Een andere optie is, dat de gemeente zelf de rekening voor de renovatie betaalt, maar ook dan is de gemeente op zoek naar een goede bestemming. Op donderdag 15 juni praat de raadscommissie over de bestemmingsmogelijkheden.

Team Pientje met Pientje in het midden.vlnr Sander Dille, Richard Herbers, Stan Achterstraat, Albert Roelofs.
Van de woestijn naar Zuid Oost Europa Hardenberg 5 minuten geleden
Afbeelding
Gewoon is bijzonder Waarom vakantiegezinnen zo hard nodig zijn Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
23e Motortreffen Mc Rausbak'n Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Finn Berends en Kay Wissink tekenen eerste contract Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Dansen en Ontmoeten bij Zaal Mulder met Way Back Hardenberg 1 uur geleden