Afbeelding

Ommen viert 775 jaar stadsrechten

vr 10 februari 2023 Ommen

Afgelopen maanden zijn er diverse plannen gesmeed om te vieren dat Ommen 775 jaar geleden stadrechten kreeg. Stichting 775 jaar stadrechten Ommen heeft uit al deze plannen een voorlopige agenda opgesteld.

De aftrap van het feestjaar vindt tijdens Koningsdag plaats, gevolgd door activiteiten rond Beleef ’t in Ommen in mei. Op 17 juni wordt er een groot feest georganiseerd, afgesloten met een optreden van de gezamenlijke muziekverenigingen. Op 25 augustus wordt bisschop Otto nogmaals binnengehaald en begin september is er extra aandacht voor de historie van Ommen.

Het moet een indrukwekkend gezicht zijn geweest toen bisschop Otto II met zijn leger langs de Hessenweg optrok naar het noordoosten om de opstandige Drenten tot de orde te roepen. Ommen bestond in die jaren uit niet veel meer dan een kerk waar omheen zich een aantal ambachtslieden en handelaren hadden gevestigd en een aantal verspreid staande boerderijen die hun grond pachtten van hun landheer, de bisschop van Utrecht.

Ommen lag op een strategische plek aan de handelsroute vanuit het Duitse graafschap Hessen. Langs diezelfde handelsroute trok de bisschop ten strijde. Hij kwam niet ver. In de buurt van Ane werd hij door de opstandelingen in het moeras gelokt en verslagen.

Zijn latere opvolger bisschop Otto III deed zijn best weer op goede voet te komen met opstandige boeren. De bisschop realiseerde zich dat Ommen op een belangrijk kruispunt van handelswegen en de Vecht lag. Daarom wilde hij de Ommenaren graag te vriend houden. En tegelijkertijd wilden de Ommenaren zich graag beschermen tegen de Drenten.

En zo verklaarde bisschop Otto III op 25 augustus 1248, dat Ommen stadsrechten kreeg. Hij liet een houten omheining om de stad bouwen met daarin drie poorten. Ook mocht Ommen vanaf dat moment zelf een bestuur aanwijzen, mochten burgers binnen de muren van de stad handeldrijven en zonder te betalen gebruikmaken van de Vechtbrug. Als tegenprestatie werd van de Ommenaren verwacht dat ze zich inzetten voor hun stad en waren ze verplicht hun stad te verdedigen.

Na het verkrijgen van de stadsrechten werden de Ommenaren verantwoordelijk voor hun stad. Nu wij vieren dat wij 775 jaar stadsrechten bezitten is dit nog altijd actueel: we zetten samen de schouders onder een feestelijk lustrumjaar.

Afbeelding
Nieuw lid pastoraal team St. Marcellinusparochie Twenterand 7 uur geleden
Afbeelding
Pinksterpret in Hardenberg Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim kampioen en promoveert naar de eerste klasse Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Verkiezingsbijeenkomst Europese Verkiezingen Hardenberg 9 uur geleden
Openingszet door Marnix Willems
Jan Schippers wint 3e AD&M Vaart en Vecht sneldamtoernooi. Sport Ingezonden 12 uur geleden