Afbeelding
De Toren

Darde Klokke over stadsrechten en Joods leven

di 12 november 2019 Nieuws

In het nieuwste nummer (193) van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke wordt dit keer aandacht besteed aan het Joodse leven vroeger in Ommen. Verder wordt beschreven met welke bisschoppen Ommen ooit van doen heeft gehad en wat de voordelen waren van stadsrechten. Ook komt de vroegere klederdracht uitgebreid aan de orde.

Ommen kende voor de Tweede Wereldoorlog een actieve Joodse gemeenschap. Zo was er Hartog de Levie, zoon van een Joodse vleeshouwer uit de Brugstraat, die viool speelde. Op avonden pakte Hartog zijn viool, stak de straat over en liep bij de familie Oldeman naar binnen. Vader Harm Oldeman schoof achter de piano en Hartog speelde lustig op de viool terwijl mevrouw Oldeman en de kinderen fungeerden als publiek. Harm Oldeman en Hartog de Levie deelden meer interesses. Ze konden uren praten over de meest ingewikkelde wiskundige problemen of over astronomie. Ook bouwden zij samen radio’s. In 1927 lieten ze in de Hervormde kerk Ommenaren meegenieten van de eerste radiotoespraak van koningin Wilhelmina.

1248

In de nieuwe kwartaaluitgave van De Darde Klokke ook een bijdrage over bisschoppen die het lot van Ommen bepaalden, maar ook zorgden dat Ommen in 1248 stadsrechten kreeg. Ommen kreeg hiermee dezelfde rechten en vrijheden als de steden Deventer, Zwolle en Kampen. Een groot voordeel voor een plaats die stadsrechten verwierf was de beveiliging van de inwoners. De plaats werd namelijk voorzien van een ommuring met poorten. Abonnees van de Darde Klokke krijgen het blad toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij Read Shop aan de Kruisstraat 3 in Ommen.

Een paar toppers
Leuke wedstrijd voor GV Gramsbergen Sport Ingezonden 2 uur geleden
Acro duo Michelle en Emmelieke en trio Meike, Ilse en Indy
Acro teams TSH op plaatsingswedstrijd NK Sport Ingezonden 5 uur geleden
Afbeelding
N48 dicht na eenzijdig ongeluk met Corvette, herstelwerkzaamheden gaande Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Drie kampioenen bij v.v. Den Ham Sport Ingezonden 5 uur geleden
Afbeelding
Baby's houden van boeken Hardenberg 8 uur geleden