Afbeelding
Anneke Stoeten

Vechtdal Wonen en gemeente Ommen slaan handen ineen voor een betere woningmarkt

di 14 december 2021 Ommen

Woningstichting Vechtdal Wonen en gemeente Ommen bundelen hun krachten voor betaalbaar, beschikbaar, kwalitatief en duurzaam wonen in Ommen. Hiervoor tekenden zij op 13 december 2021 de prestatieafspraken voor 2022. Hierin staat wat ze gaan doen om de woonambities voor de huurwoningmarkt te halen. De afspraken gaan over meer dan alleen woningen bouwen, het gaat ook over duurzaamheid, doelgroepen (senioren, statushouders, jongeren), leefbaarheid en doorstroming.

De twee partijen hebben een gezamenlijk doel: zorgen dat iedereen een thuis heeft en zich thuis voelt in de samenleving. De focus ligt komend jaar op de aanpak van de woningnood. Er worden niet alleen nieuwe woningen gebouwd, ook zijn er afspraken gemaakt om de doorstroom vanuit bijvoorbeeld sociale huur te bevorderen. Op die manier komen er woningen vrij voor starters en jongeren. Wethouder Bart Jaspers Faijer kan dit beamen: “Een goed en betaalbaar huis in een leefbare buurt is voor ons allemaal belangrijk. Helaas is dat in de huidige woningmarkt niet voor iedereen te bereiken. Vechtdal Wonen heeft daarom met ons afspraken gemaakt over de bouw en verduurzaming van bestaande huurwoningen. Zo zijn ze bijvoorbeeld gestart met de bouw van 30 huurwoningen in de wijk Vlierlanden. Hierdoor krijgen starters en doorstromers in de huurmarkt de kans een betaalbare nieuwbouwwoning te huren.

”Project Vlierlanden is een goed voorbeeld van hoe beschikbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid samenkomen. Er worden 30 nieuwe woningen gebouwd met een huurgrens afhankelijk van de gezins- en inkomenssituatie. De woningen worden Nul op de Meter en levensloop aanpasbaar gebouwd, met een goede mix tussen midden- en sociale huurwoningen.

Martijn Rink, directeur-bestuurder Vechtdal Wonen vertelt dat Vechtdal Wonen gelooft in een netwerksamenleving. “Hiermee willen we bereiken dat iedereen een thuis vindt en zich thuis voelt in de Ommer samenleving. Dat betekent dat we verder kijken dan alleen onze kerntaak. Kunnen we samen met onze huurders, gemeente en overige partners de woonmogelijkheden in Ommen verbeteren, dan doen we dat. Deze prestatieafspraken zijn daar een goed voorbeeld van”.

Prettig wonen

Vechtdal Wonen en gemeente Ommen zetten zich er samen voor in dat prettig wonen voor iedereen bereikbaar is, voor jong en oud. Huren kan een aantrekkelijk en betaalbaar alternatief zijn voor een koopwoning of juist een tussenstap naar een koopwoning. Er zijn nu afspraken gemaakt over het streven naar kwalitatief goede, betaalbare en passende woningen. Vechtdal Wonen bouwt huurwoningen in verschillende prijsklassen. Op die manier zorgt ze voor betaalbare huurprijzen, die passen bij de gezins- en inkomenssituatie van haar huurders.

Doorstroming

Mensen blijven langer thuis wonen of worden vaker thuis verzorgd. Er zijn afspraken gemaakt om de toegankelijkheid van (senioren)woongebouwen en het openbaar gebied rond de woningen te verbeteren. Met de zogenaamde seniorenkorting stimuleert Vechtdal Wonen doorstroming van een eengezinswoning naar een geschiktere seniorenwoning. Daarnaast wordt er bijzonder aandacht besteed aan de woonduur en de slaagkans van jongeren.

Duurzaamheid

Vechtdal Wonen gaat komend jaar 48 huurwoningen verduurzamen naar energie B-label en wil daarnaast zonnepanelen op woningen plaatsen om de CO2 uitstoot en het energieverbruik te reduceren. Naast deze energiebesparende maatregelen wordt er ook gestuurd op bewustwording als onderdeel van het duurzaamheidsbeleid. Er worden diverse instrumenten ingezet om bewoners te ondersteunen, door onder andere vroegsignalering, coaching en het bieden van maatwerk. Hierbij is het streven de woonlasten te laten dalen of minimaal gelijk te laten blijven. 

Nieuwbouw

Voor een goede balans tussen vraag en aanbod hebben de organisaties afgesproken de komende jaren ruim 150 nieuwe huurwoningen te bouwen in De Vlierlanden, Haven Oost en op vrijkomende schoollocaties. Ook deze woningen worden Nul op de Meter en levensloop aanpasbaar gebouwd.

Openingszet door Marnix Willems
Jan Schippers wint 3e AD&M Vaart en Vecht sneldamtoernooi. Sport Ingezonden 52 minuten geleden
Afbeelding
Vrouwen van Nu 'gaan naar Alaska' Hardenberg 56 minuten geleden
Afbeelding
TV De Bosbaan ontvangt cheque van Rabobank voor verduurzaming accommodatie Twenterand 58 minuten geleden
Afbeelding
Voorjaarsmarkt bij Dedemkerk in Dedemsvaart Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Skatepark Kruserbrink feestelijk heropend Hardenberg 2 uur geleden