De Gramsberger groep hardlopers en hun begeleiders.
De Gramsberger groep hardlopers en hun begeleiders. Dianne de Goeijen

Vredesvuur en festival een fantastische happening

ma 6 mei 2024 Hardenberg Ingezonden

Een fantastische happening. Zo ervaren de hardlopers en begeleiders het ophalen van het bevrijdingsvuur in Wageningen. En dan na bijna 140 kilometer hardlopen in Gramsbergen ontvangen worden op een festival.

Vele honderden mensen klapten en juichten toen de groep arriveerde. Nog een keer gaven ze de fakkel door aan elkaar. Als laatste overhandigde Aad Heesbeen het vuur aan burgemeester Maarten Offinga. Die ontstak de vlam bij de vijver waarna het al even aan de gang zijnde feest in volle omvang doorging.

Er waren optredens van de bands Cityhall Company en de Streetband. Bert Sloots (Even Epribreren) en leerlingen van de vier basisscholen lazen zelfgemaakte gedichten door en Cees Schipper vertelde over WOII. Verder was er kindervermaak met Guus & Gelien en deden de naar schatting bijna duizend bezoekers zich tegoed aan een drankje en hapje.

Met dit eerste Vijverfestival kwam een eind aan een project dat Stichting ProGram en Loopgroep Gramsbergen samen hadden opgezet, en dat mogelijk werd gemaakt dankzij tal van (cultuur)fondsen, de gemeente, provincie en sponsoring door het bedrijfsleven.

De hardlopers en begeleiders begonnen hun avontuur op 4 mei met deelname aan de herdenkingsdienst, waarna op het kerkhof bij de oorlogsgraven witte rozen werden gelegd. Vervolgens ging het in zes busjes naar Wageningen. Voor de start van de estafetteloop regende het onophoudelijk. Maar toen Gramsbergen de fakkel met het Bevrijdingsvuur kreeg voor Hotel de Wereld – waar de Duitsers in 1945 de overgave tekenden – was het droog. Maar liefst 107 delegaties met rond de 2500 hardlopers gingen vanaf dat punt met het vuur naar hun woonplaats.

En dan ineens vanuit de drukte van Wageningen in het pikkedonker op de Veluwe. Het enige geluid wat de lopers hoorden was het geluid van de voetstappen. Bij zonsopkomst was in het stadion van Go Ahead Eagles het ontbijt. En daarna ging het verder, met nog een lunchstop bij De Klashorst in Diffelen. 

En tot slot laatste kilometers naar Gramsbergen, waar ze onder het geluid van applaus werden onthaald. Het zorgde bij menig hardloper voor een brok in de keel. Zeker toen de vlam bij de vijver brandde als symbool dat wij hier leven in vrijheid.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Nieuw lid pastoraal team St. Marcellinusparochie Twenterand 10 uur geleden
Afbeelding
Pinksterpret in Hardenberg Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim kampioen en promoveert naar de eerste klasse Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Verkiezingsbijeenkomst Europese Verkiezingen Hardenberg 12 uur geleden
Openingszet door Marnix Willems
Jan Schippers wint 3e AD&M Vaart en Vecht sneldamtoernooi. Sport Ingezonden 14 uur geleden