Afbeelding

“Doppenactie voor Diabetes loopt als een trein”

ma 29 april 2024 Hardenberg

“Het is gewoon ‘een klotenziekte”, zegt Jan Dragt (57) over Diabetes. De man uit Wierden, die zelf al 35 jaar met de ziekte kampt, voert al jaren actie voor het Diabetes Fonds middels het inzamelen van bier- en frisdrankdoppen. Hij fungeert met name als coördinator voor de actie in Overijssel, die loopt als een trein. 

Eerste transport

Komende donderdag 2 mei gaat voor het eerst dit jaar in Nederland, vanuit Overijssel, een dikke vracht van liefst 32 ton op transport naar een Onttiningsfabriek in Leeuwarden, waar de doppen worden gerecycled. “Allemaal doppen, die binnen 8 maanden op verschillende plekken in Overijssel, waaronder ook een groot aantal in de gemeente Hardenberg, zijn ingezameld,” glundert Jan, die ook wel de ‘doppenkoning’ wordt genoemd. Met de nu ingezamelde doppen kan er naar schatting een donatie van zo’n 12.000 euro aan het Diabetes Fonds worden gedaan. 

Ondertussen gaat Dragt gewoon door met de inzameling in de provincie. “Er zijn heel veel mensen (bedrijven, stichtingen, vrijwilligers) in Overijssel die meehelpen. Niet alleen ik, maar ook zij zijn er heel druk mee. Geweldig,” prijst Dragt, die nog lang door hoopt te gaan met de inzameling voor het goede doel. “Zolang kan ik kan, blijf ik mij hiervoor inzetten. Het is mooi om te doen, maar vooral heel belangrijk om te kunnen blijven werken aan een oplossing voor Diabetes.”

Wat is Diabetes?

Diabetes, suikerziekte, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Engeltje op schouder redt bestuurster van ongeval Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Dorothee Spijker treedt op in Openluchttheater Avereest in Balkbrug Nieuws Ingezonden 6 uur geleden
Afbeelding
Stichting Historisch Rijwielmuseum krijgt subsidie Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Vijf nieuwe laadpalen in Ommen Ommen 10 uur geleden
Afbeelding
Brand in heg bij camping in Rheezerveen Hardenberg 10 uur geleden