Afbeelding

Andere koers.nu

wo 24 april 2024 Hardenberg

De partijen BBB, GL/PVDA, VVD en SGP besturen onze provincie vanaf 2023 aan de hand van het coalitieakkoord ‘Schouder aan schouder’. 

Met name voor onze gemeente waait de wind uit een andere hoek wat betreft de energietransitie. Voor ons als lokale partij is de zon ondergegaan en steekt de storm op. 

Pistool op de borst

Bij het vaststellen van de Regionale Energie Strategie moesten we als OpKoers.nu al een veer laten. Immers in de RES stond dat Hardenberg ook door windenergie stroom op moet wekken. Tot onze verbazing worden de RES afspraken tijdens het maken van de plannen eenzijdig door de 

provincie aangepast. Dit zou betekenen dat we veel meer elektriciteit uit wind moeten opwekken en dus meer windmolens of grotere windmolens (280 meter). 

Slikken of stikken

De provincie geeft aan dat in plaats van ons bod van 166 GWh windenergie, er nu ineens 235 GWh windenergie moet worden geproduceerd. Als we niet meegaan met dit voorstel komt de regie in de handen van de provincie en hebben we als gemeente helemaal geen invloed meer. De provincie heeft dan geen plafond aan het aantal GWh windenergie wat er in Hardenberg wordt geproduceerd. De provincie kan dan omgevingsvergunningen omzeilen waardoor windmolens bijna overal in onze gemeente kunnen worden gebouwd. We denken dat we bij instemmen meer voor onze inwoners kunnen doen en erger kunnen voorkomen. 

Lasten en lusten

Met dit plan krijgt Hardenberg dus wel de lasten, maar hoe zit het met de lusten? Wat gaat de provincie hier tegenoverstellen, een royale vergoeding voor groene initiatieven zou wel op zijn plaats zijn. 

Als OpKoers.nu houden we vast aan:

Lokaal eigendom minimaal 50%. 

Wij willen mede bepalen waar de eventuele windmolens komen. Hierbij willen we eerst kijken naar mogelijkheden voor windmolens op de bedrijventerreinen en ook willen we het windbos langs de N36 als serieuze optie meenemen. 

Waarborging dat het plaatsen van de winmolens niet ten koste gaat van gezondheid, leefgenot en leefklimaat. 

(denk hierbij aan afstand tussen de windmolens en woningen, slagschaduw en geluidsoverlast).

OpKoers.nu. Hardenberg.

Thomas Remmink van Den Ham in actie
ATC '65 en Den Ham in evenwicht na deel 1 Sport Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Sjoeltoernooi bij de Schoevers uit Westerhaar Twenterand 13 uur geleden
Afbeelding
Mishandeling op Klepperplein in Hardenberg: Getuigen gezocht Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde zonnige Baalderborg Motorrun Hardenberg 14 uur geleden
Afbeelding
SV Gramsbergen op koers voor 3e periodetitel Sport Ingezonden 14 uur geleden