Afbeelding

Andere koers.nu

wo 24 april 2024 Hardenberg

De partijen BBB, GL/PVDA, VVD en SGP besturen onze provincie vanaf 2023 aan de hand van het coalitieakkoord ‘Schouder aan schouder’. 

Met name voor onze gemeente waait de wind uit een andere hoek wat betreft de energietransitie. Voor ons als lokale partij is de zon ondergegaan en steekt de storm op. 

Pistool op de borst

Bij het vaststellen van de Regionale Energie Strategie moesten we als OpKoers.nu al een veer laten. Immers in de RES stond dat Hardenberg ook door windenergie stroom op moet wekken. Tot onze verbazing worden de RES afspraken tijdens het maken van de plannen eenzijdig door de 

provincie aangepast. Dit zou betekenen dat we veel meer elektriciteit uit wind moeten opwekken en dus meer windmolens of grotere windmolens (280 meter). 

Slikken of stikken

De provincie geeft aan dat in plaats van ons bod van 166 GWh windenergie, er nu ineens 235 GWh windenergie moet worden geproduceerd. Als we niet meegaan met dit voorstel komt de regie in de handen van de provincie en hebben we als gemeente helemaal geen invloed meer. De provincie heeft dan geen plafond aan het aantal GWh windenergie wat er in Hardenberg wordt geproduceerd. De provincie kan dan omgevingsvergunningen omzeilen waardoor windmolens bijna overal in onze gemeente kunnen worden gebouwd. We denken dat we bij instemmen meer voor onze inwoners kunnen doen en erger kunnen voorkomen. 

Lasten en lusten

Met dit plan krijgt Hardenberg dus wel de lasten, maar hoe zit het met de lusten? Wat gaat de provincie hier tegenoverstellen, een royale vergoeding voor groene initiatieven zou wel op zijn plaats zijn. 

Als OpKoers.nu houden we vast aan:

Lokaal eigendom minimaal 50%. 

Wij willen mede bepalen waar de eventuele windmolens komen. Hierbij willen we eerst kijken naar mogelijkheden voor windmolens op de bedrijventerreinen en ook willen we het windbos langs de N36 als serieuze optie meenemen. 

Waarborging dat het plaatsen van de winmolens niet ten koste gaat van gezondheid, leefgenot en leefklimaat. 

(denk hierbij aan afstand tussen de windmolens en woningen, slagschaduw en geluidsoverlast).

OpKoers.nu. Hardenberg.

Afbeelding
Steekincident bij skatebaan Hardenberg Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Oppassen geblazen! Nepagenten actief in de regio Hardenberg 8 uur geleden
Vlnr: docent Bart-Jan van Kleef - Noa - Zoë - Maria - Roel Gritter
Leerlingen Greijdanus Hardenberg winnen podcastwedstrijd van de Historische Vereniging Hardenberg! Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Veel ambities en plannen in 2023 uitgevoerd, financiële buffer versterkt Ommen 11 uur geleden
Afbeelding
Bergentheim - RKSV Bornerbroek Sport Ingezonden 13 uur geleden