Afbeelding

Natuurbeleefpad Sibculo is begonnen met inrichtingsfase

di 16 april 2024 Hardenberg

De werkgroep Natuurbeleefpad Sibculo is dit voorjaar begonnen met de realisatie van het Natuurbeleefpad. De route begint bij de parkeerplaats van de Spartelvijver Sibculo. Daar komt deze zomer nog een officiële ingang met infobord.

Betsie Jasper, Ronald Koop, en Antoon Huis in`t Veld gaan een vol jaar aan de slag samen met vrijwilligers, om dit groene project vorm te geven. Het unieke van dit project is dat er ook op internet via QR-codes de meest uiteenlopende info over het landschap en alles wat er leeft en groeit terug is te vinden.

Tegenwoordig hoor je veel negatief nieuws over natuurbeleid, en dat vindt de projectgroep zonde, er zoveel moois te beleven! Zelfs in je eigen woonomgeving, die in dit geval gevormd is door een stuwwal uit de ijstijd, en onder andere ook een bijzondere kruiden laag kent bij de beboste kloostergracht uit de middeleeuwen. 

Zo is de projectgroep al bezig met nestkasten ophangen voor vogelsoorten die hier in de omgeving leven. Ze zijn gemaakt door leerlingen van Cnbs Windesheim. Ook hebben ze dit voorjaar meegeholpen met inzaaien van inheemse bloemenzaden voor het `Vlinderpad` onderdeel. Want dat is één van de doelstellingen, het Natuurbeleefpad is voor en wordt door de gemeenschap gerealiseerd. 

Schimmels spelen een belangrijke rol in de natuur, daarom worden ook nog zogeheten Myceliumkasten ontworpen en geplaatst. Ook internet speelt een prominente rol. Behalve de QR codes komt er een interactief platform www.natuurbeleefpad.nl waar je o.a. je mooiste natuurfoto’s op kunt plaatsen die hebt gemaakt tijdens de wandeling. En verder veel onderwerpen die met landschap en natuur te maken hebben.

Vso de Brug uit Harbrinkhoek is bereid gevonden om insectenhotels, en onderdelen van de toegangspoort te timmeren. Dit zijn leerlingen die met hun handen kunnen maken wat wij bedenken. Verder wordt er gewerkt aan een beplantingsplan met inheemse bomen en struiken, om de biodiversiteit in het gebied te versterken.

Er is gedurende het jaar contact met ‘de landelijke organisatie’ Kern met Pit` over de vorderingen. Samen met andere inzenders van projecten geeft de projectgroep begin 2025 een presentie in Deventer hoe alles is gegaan, en wat het resultaat is. Als het heel mooi gaat, dan kan Natuurbeleefpad Sibculo nog een extra subsidie van vijfduizend euro tegemoetzien. 

dav
Beleef water in de meivakantie Twenterand 3 uur geleden
Afbeelding
Oudheidkundige Vereniging verwelkomt nieuwe voor zitter Twenterand 4 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening van het zwemseizoen bij Het Heuveltjesbosbad Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
'Vijvertuinen' opent poort Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Sientje is ERELID bij Buurtvereniging Sluis 6-7 Hardenberg Ingezonden 6 uur geleden