Afbeelding

PCBS De Hoekstee viert eeuwfeest

wo 24 april 2024 Hardenberg

Dit jaar wordt er feest gevierd op PCBS De Hoekstee in Beerzerveld, want de school bestaat een eeuw. Het jubileum wordt groots gevierd met een scala aan activiteiten die al een half jaar aan de gang zijn. De festiviteiten begonnen met het hijsen van de vlag, die nu trots het nieuwe logo draagt. Het bijzondere hijsmoment werd verzorgd door Mans de Lange, de 83-jarige klusjesman van de school, samen met zijn kleinkinderen laat Henk Martens directeur van PCBS de Hoekstee weten.

Mans de Lange is al meer dan veertig jaar een vertrouwd gezicht op de school. Op maandagen neemt Henk samen met Mans de klusjes door voor de desbetreffende week. Gevraagd naar de exacte duur van Mans’ dienstjaren bij PCBS De Hoekstee, antwoordt Henk: “Hij werkt al heel lang op deze school. Hij weet het zelf niet meer, maar in ieder geval meer dan 40 jaar.”

Na het hijsen van de vlag was er in maart twee weken lang een projectweek. Alle groepen hebben gewerkt aan het thema 100 jaar. Elke groep op zijn eigen manier. Zo hebben de kinderen brillen gemaakt met het getal 100. Maar een ander groep heeft de flower power tijd uitgebeeld. Elke tijdzone kwam terug tijdens de projectweek.

Zeepkistenrace

In de maand april stond de zeepkistenrace met als thema 100 jaar Hoekstee op het programma. Kinderen konden zich opgeven in twee verschillende categorieën ‘snelheid’ of ‘originaliteit”. Er waren verschillende creaties.

Bij het organiseren van de zeepkistenrace had Mans een grote rol. Hij had de schans gemaakt op het plein en hij zorgde voor het waterbad. 

Reünie

Op vrijdagavond 7 juni is de reünie tussen 20.00 uur en 23.00 uur in De Hoekstee. Oud-leerlingen en medewerkers kunnen zich aanmelden via reuniedehoekstee@hoekstee.nl. Tijdens de reünie wordt een glossy uitgereikt, waarin niet alleen de huidige groepen worden belicht, maar ook een schat aan herinneringen uit het verleden te vinden is. Deze glossy bevat foto’s, fragmenten uit oude schoolkranten en zelfs een speciaal interview met de oudste leerling, Jantje Rosink-Prins, van de school. Zij is nu 98 jaar oud en woont nog steeds in Beerzerveld. Het bijzondere is dat de achterkleinkinderen van deze oud-leerling nu zelf op deze school zitten. In Beerzerveld zijn meerdere families te vinden die al generaties lang verbonden zijn aan deze school, wat de hechte band van de gemeenschap met de school onder streept. Het einde van het schooljaar wordt gemarkeerd door een feestdag voor alle kinderen, Bovendien zijn de leerlingen bezig met een bijzonder project onder begeleiding van Jacomijn Schellevis, waarbij ze gezamenlijk een kunstwerk creëren over het 100 jaar bestaan van de school. Dit kunstwerk wordt aan het eind van het schooljaar onthuld.

Van kachels naar verwarming

In 1923 had de school 53 kinderen. Het schoolgebouw stond tot aan het jaar 1958 aan het kanaal. “Uit een stuk geschreven door een ambtenaar van de Rijksoverheid uit 1956 blijkt dat het gebouw werd afgekeurd. In deze tijd werden de kachels vervangen door verwarming. Ook staat ergens beschreven dat de schooltandverzorging op bezoek kwam omdat het gebit van de kinderen uit Beerzerveld niet goed was. Als een kind gaatjes had, werd hij of zij doorverwezen naar een andere tandarts”, vertelt Henk Martens. 

De school is al een eeuw een één pitter en heeft op dit moment 13 leerkrachten, onderwijsassistenten en een leraar-ondersteuner. Van de leerkrachten zijn er al vier heel lang aan de school verbonden. Zo is Lina Nooter al 38 jaar en zijn Henriëtte ten Brink, Nienke Hoeksma en Alitha Middag ongeveer 25 jaar leerkracht. 

Er zijn elke dag extra leerkrachten en onderwijsassistenten of leraar-ondersteuner aanwezig. Op deze wijze kunnen ze wanneer het nodig is de groepen kleiner maken, en is er individuele begeleiding mogelijk zoals een plusklas. Als een leerkracht ziek is pakt een ander leerkracht het weer op. De betrokkenheid is enorm. Ook ouders spelen een belangrijke rol bij het schoolleven door jaarlijks tal van activiteiten te organiseren dit maakt dat Henk Martens trots is op zijn school. 

Jaarlijks vinden er op De Hoekstee evenementen plaats, zoals een vrijmarkt, een kerstmarkt en worden er educatieve uitstapjes georganiseerd. Dit jaar brachten de leerlingen bijvoorbeeld een bezoek aan Naturalis in Leiden, waar ze per trein naartoe zijn gereisd.

Op de vraag hoe de toekomst van de school ziet, antwoordt Henk Martens: “We zijn financieel gezond en hebben de afgelopen jaren een groei gezien in het aantal leerlingen, die naar verwachting zal blijven toenemen. Met de geplande woningbouw in Beerzerveld voorzien we verdere groei. Momenteel zijn we in gesprek met de gemeente Ommen over de uitbreiding van ons gebouw, dat momenteel in uitstekende staat verkeert. Dus, als je bedenkt wat je nog meer zou kunnen wensen, dan is het vooral meer ruimte voor de leerkrachten en leerlingen”. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Steekincident bij skatebaan Hardenberg Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Oppassen geblazen! Nepagenten actief in de regio Hardenberg 8 uur geleden
Vlnr: docent Bart-Jan van Kleef - Noa - Zoë - Maria - Roel Gritter
Leerlingen Greijdanus Hardenberg winnen podcastwedstrijd van de Historische Vereniging Hardenberg! Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Veel ambities en plannen in 2023 uitgevoerd, financiële buffer versterkt Ommen 11 uur geleden
Afbeelding
Bergentheim - RKSV Bornerbroek Sport Ingezonden 13 uur geleden