Wandelaars onderweg op de Vilsterborg.
Wandelaars onderweg op de Vilsterborg. ProGram

Recordaantal wandelaars tiende Gramsberger Torentocht

zo 31 maart 2024 Hardenberg Ingezonden

De tiende Gramsberger Torentocht is een enorm wandelfeest geworden. Liefst 1945 wandelaars gingen van start voor een tocht van 10, 15, 20 of 30 kilometer. Een aantal dat in de voorgaande negen edities nog nooit was gehaald. Het record, van voor corona, stond op 1692 wandelaars.

Het evenement begon in 2012 met 583 wandelaars. Sinds de eerste keer steeg het aantal lopers ieder jaar en ze kwamen ook van steeds verder weg. Maar dit jaar slaat alles, zo laat ProGram-voorzitter Ronald Belser weten. ,,In aantal, maar ook wat betreft de afstand met Peter Karlsson uit Zweden.’’ Hij had het evenement op internet gevonden en er de lange reis vanuit Kalmar voor over om in Gramsbergen van start te gaan. De Zweed liet weten graag de 30 kilometer te hebben gelopen maar als gevolg van een beenblessure schreef hij in voor de 15 kilometer en keerde ‘zeer tevreden’ terug in De Binder.

Daar vormden zich al vroeg in de ochtend lange rijen wandelaars voor de inschrijftafels, al heeft de organisatie, Stichting ProGram, ook het aantal online inschrijven sterk zien toenemen. In en rond Gramsbergen was rond koffietijd nauwelijks nog een parkeerplaats te vinden met deelnemers uit werkelijk het hele land. De kortste afstand (10 kilometer) was met 728 lopers het populairst. Maar er waren ook honderden kilometervreters voor de 30 en 20 kilometer, trainend voor de Nijmeegse Vierdaagse.

De wandelaars  liepen door de buurtschappen rondom Gramsbergen, zoals Ane, Holthone, Holtheme en Den Velde. De routes werden door de wandelaars als ‘afwisselend’  ervaren, met zand-, bos- en graspaden, maar ook over geasfalteerde wegen. Er werd gelopen over landgoed De Groote Scheere en alle wandelaars gingen langs de Vecht - waar de route op sommige plekken behoorlijk modderig en glibberig was - naar het grensdorp Laar.

Ook werd boerderij/ kaasmakerij De Kiefte aan gedaan met gratis zuivel voor de wandelaars. Bij de Nederlands-Duitse grens stonden ‘douaniers’ te controleren en werd er gestempeld ondanks het vrije grensverkeer in Europa. Op de verschillende rustposten, zoals in Laar en bij Granny’s Barn, konden de wandelaars even de benen strekken onder het genot van een kop koffie, thee, fris, soep of een broodje hamburger.

Bij terugkomst in Gramsbergen gingen de routes door de Boomhofkerk (met toren waaraan de tocht de naam ontleent. De organisten speelden o.a. muziek die je niet direct verwacht op een kerkorgel zoals pop en het Gramsberger volkslied. Muzikale optredens waren er verder van dweilorkest Bloaswark en straatartiest Gary van den Berg. 

,,Beleving is een belangrijk onderdeel van de Torentocht. Naast mooie en afwisselende routes proberen we net even iets meer te bieden”, aldus ProGram-voorzitter Ronald Belser. Dat dit werd gewaardeerd bleek uit de vele complimenten die de vrijwilligers op het inschrijfbureau kregen van de terugkerende wandelaars en later op social media.

De Torentocht is mogelijk gemaakt door Prins Sport, Cogas, Evenementenfonds Hardenberg en vele vrijwilligers.

Grenscontrole tussen Laar en Holtheme.
Grote drukte bij de inschrijving in De Binder.
Peter Karlsson kwam uit Zweden voor een route vaan 15 kilometer.
Langs de Vecht.
Wandelpad op landgoed De Groote Scheere.
Wandelaars in de stal bij boerderij/kaasmakerij De Kiefte.
Het Sumpelpad in Laar.
Doortocht door de Boomhofkerk met orgelmuziek.
Rustpunt met o.a. soep en broodjes hamburger.
Afbeelding
Taalschool Hardenberg is verhuisd Hardenberg 16 minuten geleden
Afbeelding
Ontdekkingstochten in het stadshart van Hardenberg, in het IP Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Gemeente nieuws week 17 Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
alfa-college zet in op mentale gezondheid studenten Nieuws Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
PCBS De Hoekstee viert eeuwfeest Hardenberg 2 uur geleden