Afbeelding

Dialectmaand wordt afgesloten met boekpresentatie

vr 29 maart 2024 Hardenberg

Op donderdag 28 maart aan het eind van dialectmaand Maart vond in cafe-restaurant ‘De Bootsman’ de boekpresentatie plaats van het tweede kinderboek van Cathrien Kats. Deze locatie was niet voor niets gekozen. Het verhaal speelt zich namelijk af op Hoogengraven en heet dan ook ‘De Bootsman’.

Het boek is tweetalig en een zogenaamd omkeerboek. Aan de ene kant is het verhaal in het Nederlands te lezen en als je het boek omkeert lees je de geschiedenis in de streektaal. In het midden van het boek staat achtergrondinformatie over de auteur en de illustratrices alsook over de familie Schottert, de vroegere eigenaars van ‘De Bootsman’.

Onder de aanwezigen waren mensen, die een belangrijke informatiebron zijn geweest. Zoals buurtbewoners, de heer Albert Schottert, mensen van de Historische Verenigingen Hardenberg en Ommen en enkele amateur-historici. De genodigden bestonden verder uit familie, vrienden en bekenden. Ook de Readshop uit Dedemsvaart van Van Dijk was aanwezig.

Cathrien Kats vertelde over haar interesse in de streektaal en het belang ervan om het te bewaken en te bewaren. Ook haar persoonlijke ervaringen vroeger in het kleuteronderwijs en later als docent pedagogiek op de Pabo kwamen aan de orde. Ze wees ook op de mogelijkheid dat de basisscholen tijdens het taalonderwijs ruimte kunnen geven aan onze streektaal. Daar kunnen scholen ook de Historische Verenigingen voor benaderen. Verder las ze enkele sprekende passages voor over de belangrijke taak van de bootsman zo rond 1913, zowel in het Nederlands als de streektaal, zoals een drachtige koe overzetten zodat de veearts kon helpen. Het Tolhekke, de Ommer Bissingh en de viering van het 50 – jarig bestaan van de toenmalige lagere school Hoogengraven maken ook deel uit van het verhaal.

Uitgever Janko Ekkel prees de in overleg gekozen vormgeving en dat op deze manier de streektaal onder de aandacht wordt gebracht. Ook de sfeervolle illustraties hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het mooi uitgegeven boek.

Na het formele deel was er gelegenheid het boekje te kopen en te laten signeren, waar dankbaar gebruik van werd gemaakt.

Namens de vereniging werd Colling bedankt met een bloemetje en presentje.
Groot spandoek van De Grunte maakt indruk Sport Ingezonden 4 uur geleden
Sponsoren bedankt
Prijswinnaars bij geslaagde avond ZPV De Grunte Nieuws Ingezonden 4 uur geleden
Afbeelding
Zes Tijdreizen Energie gepland Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Wim Grondman krijgt onderscheiding Hardenberg 20 uur geleden
Afbeelding
Groots onthaal in Gramsbergen voor hardlopers met bevrijdingsvuur op nieuw festival Nieuws Ingezonden 22 uur geleden