Afbeelding

“Vanuit verbinding ontstaat er zo veel moois”

di 26 maart 2024 Hardenberg

Zorg aan het woord, deze week Nurcan Caglar van RIBW

Nurcan Caglar weet als geen ander hoe belangrijk ontmoeting en het netwerk zijn om fijn samen te kunnen wonen en leven in een wijk. Als WERKcoach bij RIBW Overijssel probeert ze op verschillende manieren mensen met elkaar in contact te brengen om zo een fijnere leefomgeving te creëren voor iedereen. 

In 2019 startte RIBW Overijssel en Travers Welzijn een samenwerking onder de naam het ‘Lekker Wonen Team’ om het woonplezier in de Zwolse wijken is te vergroten. Nurcan: “We leggen contacten met buurtbewoners in kwetsbare straten waar veel overlast is. Dat doen we door huisbezoeken en met buurtbewoners in gesprek te gaan: Hoe is het om in deze straat te wonen?  Wat gaat er goed en wat kan beter? Zo proberen we te achter halen welke talenten en kwaliteiten bewoners hebben en proberen deze in te zetten voor de wijk. Wat ik vooral in mijn werk heb geleerd is dat mensen vaak vooral gezien en gehoord willen worden.”

Nurcan kent talloze voorbeelden van hoe mensen met een psychische kwetsbaarheid door nieuwe contacten en ontmoeting in de wijk stappen maken in hun herstel. Nurcan: “Als je mee wil doen in de maatschappij dan zul je de stap naar buiten moeten zetten. Binnen vier muren verandert je wereld niet, in de buitenwereld wel. RIBW Overijssel heeft de belangrijke taak om kwetsbare bewoners te ondersteunen bij dit proces.”

Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag
In het verlengde daarvan is vorig jaar in Zwolle de Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag gestart. Dit is een samenwerkingsinitiatief dat zich al doel heeft gesteld om initiatieven in wijken te versterken. Zo werd er recentelijk in een wijk een theatervoorstelling georganiseerd waarin muziekartist Maarten van Veen bezoekers mee nam in verhalen van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Nurcan: “Als je het achtergrondverhaal van iemand kent, dan begrijp je elkaar beter en kan je verbinding maken. Vanuit die verbinding ontstaat er zo veel moois, dat kan ik niet eens uitleggen maar moet je meemaken.”

Optioneel als dit uitkan met de ruimte: Wil je op de hoogte blijven over de gespreken en initiatieven die plaats vinden om meer begrip te creëren voor personen met onbegrepen gedrag? Kijk eens op: www.ggdijsselland.nl/kenniswerkplaatsonbegrepengedrag 

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh, Evenmens zorg voor elkaar, RIBW Overijssel, Ambiq, Kinderpraktijk Veerkracht. Volgende week: Ambiq.

Afbeelding
Afbeelding
Landelijk christelijk projectkoor Grace-Choir 2 van start Hardenberg 7 uur geleden
De 8 meiden van de ARS Hardenberg; groep 6
De VlechtjesClub voor KIKA Nieuws Ingezonden 7 uur geleden
Namens de vereniging werd Colling bedankt met een bloemetje en presentje.
Groot spandoek van De Grunte maakt indruk Sport Ingezonden 13 uur geleden
Sponsoren bedankt
Prijswinnaars bij geslaagde avond ZPV De Grunte Nieuws Ingezonden 13 uur geleden
Afbeelding
Zes Tijdreizen Energie gepland Hardenberg 15 uur geleden