Afbeelding

Intensieve Ambulante Hulpverlening: Een Ervaringsverhaal

di 5 maart 2024 Hardenberg

Deze week aan het woord Sandra Abbink, manager Ambiq Hardenberg

In de weidse landschappen van Hardenberg, waar de rust soms bedrieglijk lijkt, woedt een stille strijd voor vele individuen en gezinnen. Daarvoor staat AMBIQ, met haar ambulante team, klaar om degenen die het nodig hebben te ondersteunen. Graag deel ik een verhaal dat de kracht van Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG) illustreert.

Het verhaal van Emma, een alleenstaande moeder die worstelde met haar tienerzoon, Mark, die steeds vaker het verkeerde pad leek te kiezen. Emma voelde zich machteloos en overstelpt door de uitdagingen waar ze mee te maken had. Ze werd via SamenDoen doorverwezen naar AMBIQ.

Met de hulp van een ambulante hulpverlener begon Emma langzaam maar zeker te herontdekken wat het betekent om een krachtige ouder te zijn. De hulpverlener werkte nauw samen met het gezin, creëerde een veilige omgeving voor open communicatie en bood praktische ondersteuning bij het omgaan met de moeilijkheden waarmee ze werden geconfronteerd. Tevens was een gedragswetenschapper van AMBIQ nauw betrokken bij dit hele proces zodat ook helder werd wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van Mark waren.

Door middel van regelmatige gesprekken, advies en begeleiding leerde Emma effectieve communicatiestrategieën en kreeg ze inzicht in de behoeften van haar zoon. Samen werkten ze aan het versterken van de band tussen moeder en zoon, waardoor Mark zich gehoord en gesteund voelde. Emma leerde over de diagnose die haar zoon had en de invloed die dit op hun leven had.

Langzaam begon Mark positieve veranderingen te vertonen. Hij vond nieuwe interesses, ontwikkelde gezonde vriendschappen en begon verantwoordelijkheid te nemen voor zijn keuzes. Emma voelde zich geëmpowerd en vol vertrouwen in haar vermogen om haar gezin te leiden naar een betere toekomst.

Dit verhaal, belichaamt de echte impact die intensieve ambulante hulpverlening kan hebben op mensenlevens. AMBIQ, met haar toegewijde team van professionals, staat klaar om de inwoners van Hardenberg te ondersteunen in tijden van nood en hoop te brengen waar het soms lijkt te ontbreken.

De hulpverleners van Ambiq worden ondersteund door een expertiseteam. Ambulant gezinshulpverlener zijn is een vak apart, geen enkel gezin is hetzelfde. 

Sandra Abbink, manager Ambiq Hardenberg ( s.abbink@ambiq.nl / 06 45 91 32 14)

*Ambiq is een orthopedagogisch behandelcentrum en dé specialist/expert op het gebied van licht verstandelijke beperking (LVB). Ambiq biedt behandeling en zorg voor kinderen, jongeren en volwassenen met LVB in Noord- en Oost-Nederland.

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh, Evenmens zorg voor elkaar, RIBW Overijssel, Ambiq, Kinderpraktijk Veerkracht. Volgende week: Kinderpraktijk Veerkracht.

Afbeelding
Afbeelding
Mishandeling op Koningsdag bij feesttent in de Krim Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Ouderenbingo Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Expositie Creaturen Hardenberg 8 uur geleden
Hennie Otten werd in het zonnetje gezet omdat ze al 50 jaar collecteert voor het Koningin Wilhelmina Fonds.
Collectante onderscheiden Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
De merel Hardenberg 11 uur geleden