Afbeelding

OKV Streektaalliederenavond 21 maart in Cafe de Brink

ma 25 maart 2024 Hardenberg

Een avond vol verrassingen op het gebied van Streektaalliederen uit Noord- en Oost-Nederland. Dat was het donderdagavond 21 maart in café de Brink in Brinkdorp Den Ham. De avond ging uit van de Oudheidkundige Vereniging Den Ham Vroomshoop, waar Harry Kottier zorgde voor een avondvullend driedelig inhoudelijk programma, met ook nog extra gastoptredens naast de Gitaar/Muziekgroep De Brink. 

Er werden enkele liederen gezongen op teksten van de Hammerdichter Henk Pool, waarbij ‘De Taalles’’ een echte meezinger is en het publiek direct aanzette om mee te zingen, mogelijk gemaakt door de teksten te projecteren. Het lied ‘’Oh Mien Dorpie’’ van wijlen Kapper Kobus bracht ons terug in de tijd (jaren 60). Het publiek wist zich het nodige te herinneren over de strijd in de gemeenteraad van Den Ham zoals de locatie van het nieuwe Gemeentehuis, de burgemeesterswoning en zwembad De Groene Jager (nog steeds actueel). Ook werden de namen gevonden van de Hammer Vieve (gemeenteraadsleden uit Den Ham) die wegliepen bij raadsvergaderingen als het te gortig werd. Wat een tijd.

Harry Kottier bekend van CD Van Pool tot Pool, kwam ook nog met eigen werk: ‘’ Loat ’t Los en Grootestroate’’. Jan Haan uit Vroomshoop, met roots in Friesland zong: ‘’It witte wief en In neije dei’’. Natuurlijk kon het Gronings niet ontbreken. Geboren Groninger en nu Hammenaar Harm Dijkman zong: ‘’Het Hoogeland en Mien Toentje.’’ De Hammer Gitaar- en Muziekgroep De Brink bestaande uit meerdere gitaristen en zangers had zich goed voorbereid en zorgde voor een strakke begeleiding bij de liederen. Bijzonder toch te noemen: bij de zang waren het de dames die de overhand hadden, bij de gitaristen de mannen en de klompen van Gerry zorgden voor een oer Hams begeleidingsritme. Het geheel werd aan elkaar gepraat door GerritJH Kuiper middels uitleg geven van de tekst van de liederen, een terugblik in de geschiedenis en samen met het publiek de geprojecteerde foto’s van inhoud te voorzien. Het mooie was dat het publiek de liederen stel oppikte en waar het mogelijk was, in volle borst meezong. Oud Hammenaar Erik Dam sloot deze geslaagde Streektaalliederenavond af met een drietal Twentse liederen: ‘’Maak mie nig oet, Tukkerland en Kroezeboom’’, dat paste perfect bij de locatie: Brinkdorp Den Ham is immers het drielandenpunt van Vechtdal, Salland en Twente.

Wij, het publiek, de gastmuzikanten, Harry Kottier, Jan de Haan, Erik Dam en Harm Dijkman en de Gitaar/Muziekgroep De Brink hebben genoten van het aanleren, zingen en of spelen van de Streektaalliederen, die komen toch echt wat dieper binnen en raken sneller een gevoelige snaar. Het smaakt naar meer=een vervolg. Gemist en toch nieuwsgierig? Binnenkort zijn de optredens te zien op het YouTube-Kanaal van de Oudheidkundige Vereniging Den Ham Vroomshoop.

Afbeelding
Afbeelding
Schrijfster Leanne Pots in christelijke boekhandel de Welle te Dedemsvaart Nieuws Ingezonden 13 minuten geleden
Afbeelding
Gratis cursus Slim op Pad in de bibliotheek Hardenberg 48 minuten geleden
Afbeelding
Medische diensten van 18 en 19 en 20 mei Medisch 1 uur geleden
Afbeelding
Financiën op orde, kansen voor investeringen in beeld Hardenberg 1 uur geleden
Flyer van het Buurtvoetbal in Den Ham
Hammer Buurtvoetbal Twenterand Ingezonden 1 uur geleden