Afbeelding

‘Kerkdienst in onze moodersproake’

di 27 februari 2024 Twenterand

In het kader van maart dialectmaand hebben de Gereformeerde kerk te Den Ham en de Oudheidkundige Vereniging (OKV) Den Ham Vroomshoop de handen ineengeslagen. Op zondag 3 maart wordt een kerkdienst in de streektaal georganiseerd. Deze vindt plaats in de Gereformeerde kerk aan de Ommerweg te Den Ham en start om 9.30 uur.

Ds. van Hornsveld is de predikant in die dienst. Hij heeft de preek en de liturgie in overleg samengesteld en omgezet in onze streektaal. De dienst wordt geheel in streektaal uitgevoerd door gemeenteleden, ouderlingen, dienstdoende diakenen en preeklezers (van nu en weleer).

Voor de dialectsprekende Hammenaren wordt het een viering in de taal die het meest nabij hun hart ligt. Wellicht voor sommigen ook wat vreemd omdat in het verleden altijd de kunstmatig gevormde taal Nederlands is gebruikt voor alles wat in de kerk gebeurde. En dan spreken we niet eens over nog langer geleden toen enkel Latijn werd gebruikt als communicatiemiddel in en rond het kerkgebeuren….

Na de dienst welkom voor een kop koffie of thee om ‘noa te proatn’.

Voor hen die nieuwsgierig zijn naar de andere activiteiten van Expostiehuis Den Ham en OKV Den Ham Vroomshoop voor maart dialectmaand, volgt hieronder enkele informatie: 

De expositie in het Middendorpshuis heet: Onze streek in taal en in beeld.

De OKV besteedt aandacht aan gesproken en aan geschreven streektaal. Het Expositiehuis brengt in een groepstentoonstelling de streek visueel in beeld. Op 16 maart een legpuzzelwedstrijd in het Middendorpshuis en op 21 maart een avond in café de Brink, waar liederen in het dialect ten gehore worden gebracht. U bent op alle activiteiten van harte welkom.

Afbeelding
PCBS De Hoekstee viert eeuwfeest Hardenberg 30 minuten geleden
Afbeelding
Scheidsrechters graag!!!! Hardenberg 1 uur geleden
Karin van Dijk
Oudjes even sToren 1 uur geleden
Afbeelding
Andere koers.nu Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Aanrijding op kruising Witmanweg en Weverijweg in Slagharen Hardenberg 15 uur geleden