Afbeelding
Gert Stegeman

Bedrijven steken energie in werving

wo 10 april 2024 Hardenberg

Veel bedrijven zitten te springen om personeel. Vacatures genoeg in de maakindustrie. Zijn er wel genoeg mensen voor al die banen. Het potje met mensen is een keer leeg zou je denken. Iedereen kan wel willen groeien, maar er zijn grenzen. De Toren ging langs bij twee bedrijven om te kijken, tegen welke problemen ze aanlopen.

Duport

Fernande Brand (Marketing) en Geke Tempelman (HR) steken veel energie in het werven van mensen bij het familiebedrijf Duport in Dedemsvaart. “Anderhalf jaar geleden konden we moeilijk aan mensen komen, maar door er veel energie en tijd in te steken, hebben we dat probleem niet meer.”
Volgens Fernande en Geke is het echt een mannenbedrijf. Fernande was de eerste vrouw die binnen het bedrijf kwam te werken. “ Niet de eerste vrouw ooit, maar ruim drie jaar geleden kwam ik bij Duport te werken en was ik op dat moment de eerste vrouw na een periode van een aantal jaar zonder vrouwen binnen het bedrijf. Ik was blij dat even later Geke ook hier kwam werken. Nu werken we met drie vrouwen hier.” In totaal werken er ruim vijftig mensen bij Duport. Duport is dé specialist in bemestingstechniek. Betrouwbaar en toegankelijk. Tot de eigen productie behoren pomptankwagens, zodenbemesters en Liquilisers. Ook projecten op maat gaan ze niet uit de weg. Geke vult aan. “Als je bij Duport werkt, werk je in de technische sector en heb je affiniteit met de landbouw? Dan pas je hier goed. We hebben regelmatig medewerkers in de afmontage nodig’’.

Fernande ziet wel dat je tijd en energie kwijt bent om mensen warm te maken voor het bedrijf. “Het is belangrijk je als bedrijf te laten zien. We geven rondleidingen voor basisscholen en het voortgezet onderwijs en doen mee aan openbedrijven dagen. Hier doen we altijd graag ons best voor en we merken dat dit heel goed ontvangen wordt. Het is lange termijn denken, maar het werkt heel erg goed. Ook staan we, met onze machines en onze mascotte Duppie op evenementen zoals de Ommer Bissingh en Dedemsvaria. Tevens openen wij ons bedrijf tijdens de wandelvierdaagse, voor een mooie route door onze hallen. Als je de kinderen enthousiast maakt dan worden ouders ook nieuwsgierig. Het werkt goed om je als bedrijf open te stellen, ‘’laat maar zien wat je maakt en hoe je het doet.” 

Mans van de Dekker Groep

Aan de Marsweg te Ane staat een karakteristieke pand dat voorheen bekend stond als ‘de Oale Delle’. In januari 2023 is het pand, na een grondige verbouwing, in gebruik genomen door de Mans van de Dekker Groep. De MvdD groep bestaat uit vier divisies; MvdD Aannemingsmaatschappij, MvdD Kabels en Leidingen, MvdD Vakmensen en MvdD Verhuur.

Deze divisies houden zich bezig met het uitvoeren van bouw- en grond-, water- en wegenbouwprojecten, het aanleggen van kabels en leidingen, het detacheren van vakmensen in de bouw en g.w.w.-sector én het verhuren van materieel, machines en gereedschappen.

Net als in veel andere sectoren is ook hier het gebrek aan (vakkundig) personeel soms een probleem. Aandacht en waardering voor het personeel buiten staat dan ook hoog in het vaandel. Daarnaast wordt er veel aandacht gegeven aan het enthousiast maken én opleiden van jongeren en instromers. Er zijn veel mogelijkheden qua opleidingsvormen en cursussen die een goed raakvlak hebben met de uitvoering van het werk in de praktijk. Op deze manier moet de aanwas én de kwaliteit van vakmensen in de sector op peil worden gehouden.

“MvdD Groep is een brede leverancier van diensten binnen de infra sector. Kwaliteit, eenvoud en flexibiliteit zijn onze speerpunten, dit in combinatie met oog voor sociale- en maatschappelijke belangen. Voor het uitbreiden van ons personeelsbestand geldt hetzelfde, waarbij we naast aandacht voor binding en sociale aspecten ook focussen op instroom en opleiden. We hebben een open cultuur waar eenieder zichzelf kan zijn. Zowel extern als intern dragen we zorg voor een goede sfeer en het groepsgevoel”, aldus Raimond Hendriksen, eigenaar van de MVDD groep.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Brand in camper aan De Vechtspille na explosie Hardenberg 5 uur geleden
True Desire Vocalband
KOM & ZIE Openluchtviering met 'True Desire Vocalband' in Vroomshoop! Nieuws Ingezonden 5 uur geleden
Afbeelding
Blikseminslag veroorzaakt flinke schade aan woning aan de Hoogenweg Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Alma vergadert in 'Irene' Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Pinksterpret in Hardenberg Hardenberg 9 uur geleden