Afbeelding

“Wat maken we er een bende van”

wo 20 maart 2024 Hardenberg

Even een wandeling langs de Havezateweg levert, zes lege plasticbakken van winegums, zes blikjes bier en vier Pringles bussen en natuurlijk een milkshake van de Mac op. Op 100 meter staat een vuilnisbak. We maken er een bende van. 

Johan Veldman (68) wonend aan de Kampferbekestraat in Hardenberg is regelmatig op pad. Met zijn gele hesje, prikker en vuilniszak ruimt hij dagelijks het zwerfvuil op. “Eigenlijk is het dweilen met de kraan open, want ben je de week ervoor geweest en is alles weg. Kom je er weer, ligt er weer een heleboel rotzooi. Laatst had ik twee bolderkarren vol. Het is werkelijk niet normaal wat ze allemaal weggooien.” Johan is niet de enige die veel zwerfafval opruimt. “Ik zie wel meer mensen die het doen. Kijk, als je toch een wandeling maakt, kun je net zo goed dat erbij doen.”

Bij de Koppel kun je gratis de attributen hiervoor ophalen. Boswachter Nico Arkes klaagde laatst ook al over het vele zwerfafval. “Mensen denken vaak, ik betaal belasting, dus het bos is ook van mij. Als je bijvoorbeeld langs de N36 fietst of rijdt naar Ommen, dan heb je een heel stuk waar ontzettend veel troep in de sloot ligt. Dat komt er niet vanzelf, maar door de mensen. Het is vreselijk. We drinken nu al plastic, want dat komt allemaal in het water terecht.”

Johan Veldman vindt het een grote bende in Hardenberg. “Vooral bij de supermarkten, ligt altijd heel veel troep. Ze drinken een blikje leeg en flikkeren het zo van zich af. Ik heb zo een zak vol, als ik daar opruim. Ik zeg er maar niks meer van, want je hebt zo een klap te pakken. Ik doe het nu al vijf jaar en met plezier. Ik ga met een lach weg en kom met een lach thuis. En ik blijf fit, want ik maak heel wat stapjes. Ja, de stappenteller doe ik wel aan.” 

De gemeente doet het ook niet goed. “Heel vaak ben ik daar te vinden om het aan te geven. Soms kun je het niet kwijt, want dan staan er te weinig rode containers waar het in moet. Ook bij de Gamma, Praxis en Welkoop ligt altijd heel veel. Officieel mag ik daar niet opruimen, want daar is een bedrijf voor die het doet.”

Johan moet er om lachen. “Wanneer doen ze het dan. Ik heb in december alle troep daar bij een boom gelegd. Nou, het ligt er nog, kan je zo de plek aanwijzen, terwijl ik het toch duidelijk hebt gezegd.” Johan is blij dat hij handschoenen aan heeft. “Vorige week ruimde ik bij de oude vuilnisbelt wat troep op. Had ik zomaar een spuit in de hand, heb dat gelijk bij de gemeente gemeld. Ja, daar kennen ze me wel. En die mensen die schoffelen, ruimen ook niet veel op. Die schoffelen alles er onder. Dat schiet ook niet op, maar ik ga gewoon door. Alle kleine beetjes helpen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Steekincident bij skatebaan Hardenberg Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Oppassen geblazen! Nepagenten actief in de regio Hardenberg 8 uur geleden
Vlnr: docent Bart-Jan van Kleef - Noa - Zoë - Maria - Roel Gritter
Leerlingen Greijdanus Hardenberg winnen podcastwedstrijd van de Historische Vereniging Hardenberg! Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Veel ambities en plannen in 2023 uitgevoerd, financiële buffer versterkt Ommen 11 uur geleden
Afbeelding
Bergentheim - RKSV Bornerbroek Sport Ingezonden 13 uur geleden